Antena Meniu Search
x

Video Parlamentarii vor să își dea sancțiuni mai aspre pentru jigniri: Fără 80% din indemnizaţie

Parlamentarii care îşi jignesc colegii ar putea rămâne doar cu salariul minim pe economie pentru trei luni de zile.

de Redactia Observator

la 02.04.2021, 22:04

Vezi și

E un proiect al USR, apărut după scandalul de săptămâna trecută cu deputaţii AUR, asta deşi în legislatura trecută inclusiv parlamentari USR au fost protagoniştii unor astfel de scene. Între timp, Dan Tănasă, deputat AUR a fost şi sancţionat cu... un avertisment scris. 

Dan Tănasă - deputat AUR: 

- Cine e, mă, jigodia asta? Ce, mă, păduche, ce?

Silviu Dehelean, deputat USR

Pe acelaşi subiect

- Nu mai vorbi aşa! 

Dan Tănasă - deputat AUR

- Îţi ordon să dispari din faţa mea! Tu nu auzi ce zic? Marş, mă, de aici, nu te mai uita la mine. Nu mai strica aerul aici, dispari n-auzi? 

Dan Tănasă - deputat AUR

-Cum îţi permiţi să vorbeşti cu mine cu ăsta? Du-te dracu! Vorbeşte cu cine vrei aşa! 

Silviu Dehelean, deputat USR>

- Ăsta nu e limbaj!

Doar avertisment

O săptămână mai târziu, singura pedeapsă e un avertisment scris pentru Dan Tănasă, deputat AUR. 

Mihai Badea, preşedinte Comisia Juridică: "Comisia a votat pentru propunerea către plen a sanctionarii domnului Tănasă cu avertisment scris"

Dan Tanasa - deputat AUR: 

- Da. Mi s-a aplicat cea mai dură sancţiune care se putea aplica în acest caz. În acelaşi timp s-au încalcat absolut toate principiile şi chiar am aflat din discuţiile cu colegii din Comisia Juridică am aflat că este o noutate absolută faptul că, cel puţin în ultimii 10-12 ani niciodată nu s-a refuzat acordarea unui nou termen.

De fapt, avertismentul scris e singura sancţiune care există acum pentru scandalagii din Parlament. Iniţiatorii proiectului par să fi uitat totuşi că pe vremea când erau în Opoziţie au făcut acelaşi lucru. Iar actualul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, arăta semne obscene chiar de la tribună.

Fără 80% din indemnizaţie

Dacă din Opoziţie scuzele păreau a fi suficiente, ajunşi la putere, cei de la USR vor să îi lase pe parlamentarii scandalagii fără 80% din indemnizaţie. 

Ionuţ Moşteanu, lider grup deputati USR: "Am propus modificarea a statutului dep și senatorilor prin care modificam sfera sanctiunilor  și astfel dacă aduci injurii colegilor în parlament poți fi sanctionat cu diferența dintre indemnizia lunara și salariu minim brut pe o perioada de 3 luni de zile". 

Doar că au nevoie de majoritate pentru a trece proiectul, iar liderul PNL nu pare entuziasmat de propunere.

Ludovic Orban, preşedinte Camera Deputaţilor: "Am văzut și eu înregistrările este un comportament reprobabil care îl descalifica și se comporta astfel. Sunt sancţiuni care se aplică"

Există, dar sunt greu de aplicat. E nevoie ca cineva să sesizeze conducerea Parlamentului, care mai apoi să trimită comisiei de specialitate, iar decizia de sancţiune se va tranşa prin vot, adică tot politic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Evenimente » Parlamentarii vor să își dea sancțiuni mai aspre pentru jigniri: Fără 80% din indemnizaţie