Video Azilele groazei, verificate de DSP la începutul anului. Rafila: "Abaterile constatate au fost minore". Urmează controale la sânge
Azilele groazei. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că centrele de bătrâni din Ilfov au fost verificate de către DSP la începutul acestui an, fiind constatate abateri minore. De luni, însă, toate centrele de copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, de stat şi private, sunt verificate la sânge. Este ordinul premierului Marcel Ciolacu care a cerut urgent schimbarea legii aşa fel încât cazul căminelor groazei de lângă Bucureşti să nu se mai repete. Şase şefi de instituţii cu atribuţii de control au fost daţi afară între timp.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni că centrele de bătrâni din Ilfov care fac obiectul unei anchete au fost verificate de către DSP în lunile ianuarie şi februarie, fiind constatate abateri minore.
Rafila, despre azilele groazei
"În lunile ianuarie - februarie, aceste centre au fost verificate de către Direcţia de Sănătate Publică Ilfov. Abaterile constatate au fost minore. Se referă doar la modul de depozitare a aşternutului murdar, la faptul că unii dintre angajaţi nu aveau cursuri pentru noţiuni de igienă absolvite. Nu cred că aceste centre au avut astfel de probleme. Astăzi am avut o discuţie şi o întâlnire cu domnul director al DSP Ilfov. Dânsul a considerat corect să demisioneze. Oricum se afla pe un post interimar. Noi vom organiza concurs pentru ocuparea postului de director al DSP Ilfov. Sunt situaţii de criză în care ajungem de multe ori să constatăm că atunci când facem un control, facem fiecare pe bucata lui, adică fiecare instituţie pe bucata ei", a spus Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.
- Azilele groazei. Şeful DSP Ilfov şi-a dat demisia "de onoare", deşi nu se simte vinovat cu nimic. Câţi şefi au...
- Azilele groazei. Bătrânii torturaţi erau jefuiţi de apartamente şi de banii de pe card de către administratorii...
- Unde au ajuns banii pentru bătrânii din azilele groazei. Administratorul unui cămin cheltuia sume uriaşe la...
El a afirmat că de multe ori sunt verificate hârtii, nu ceea ce se întâmplă în realitate în centre. "De multe ori controlăm hârtii în loc să controlăm evidenţe şi cred că lucrul cel mai important este să vedem cum sunt îngrijiţi în mod efectiv pacienţii care se află în astfel de centre. (...) Trebuie să existe discuţii cu pacienţii şi discuţii cu medicii care oferă asistenţa medicală, încât să existe şi o corelaţie între contractele existente şi realitatea serviciilor care sunt oferite acestor pacienţi", a arătat ministrul.
Propunere de modificare a legii
Alexandru Rafila a mai spus că Ministerul Sănătăţii va propune modificarea legislaţiei. "Trebuie să trecem şi în România de la verificările care au la bază documente la cele care verifică realitatea faptică şi atunci cu siguranţă putem să avem speranţă de progres în acest domeniu", a adăugat ministrul Alexandru Rafila.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰