Antena Meniu Search
x

Video Pe pârtiile din România, distracţie durează până bate vântul. Două dintre cele mai mari domenii schiabile se confruntă cu un munte de probleme

Două din cele mai mari domenii schiabile din România, Sinaia şi Poiana Braşov, fac slalom printre obstacolele puse de natură. Zeci de kilometri de pârtie, investiții majore, sisteme de transport pe cablu, instalaţii de produs zăpadă artificială - toate sunt de pomană când vântul bate prea tare sau când soarele topește prea repede zăpada.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 04.02.2022, 20:26

Vezi și

Sinaia. 23 de pârtii, cu o lungime totală de aproape 30 de kilometri. Desfășurate pe abruptul estic al Masivului Bucegi, până sus, la peste 2000 de metri altitudine, unde zăpada rezistă până dincolo de mijlocul primăverii. "Domeniul nostru schiabil se desfășoară de la 2.100 de metri altitudine. Să spunem așa, marele atu îl reprezintă acel gol alpin, unde noi avem dispuse aproximativ 11 pârtii de sine stătătoare și legături", a declarat Maria Floricică, director Gondola Sinaia.

De altfel, în Sinaia, primăvara e cel mai bun anotimp atât pentru schiori, cât şi pentru biciclişti. "Trecerea de la sporturile de iarnă la biciclit se face, de obicei, în preajma datei de 1 Mai, când traseele de bike sunt deschise de la 1400 în jos, schiorii merg în aceeași gondolă cu bicicliștii", a declarat Doru Moiceanu, director Domeniul Schiabil Sinaia. În Sinaia, instalațiile de transport pe cablu operate de Primărie au costat aproximativ zece milioane de euro. Întreținerea lor costă aproximativ 200 de mii de euro pe an. Stațiunea Sinaia are un domeniu schiabil cu aproape 30 de kilometri de pârtie, din care 18 sunt în golul alpin, în Valea Soarelui și Valea Dorului, la peste 1700 de metri altitudine. Noi acum suntem la 2000 de metri altitudine. Aici, zăpada rezistă mult timp, însă și vântul este destul de puternic. Iar când vântul bate, instalațiile de transport pe cablu nu pot fi exploatate în condiții de siguranță pentru turiști.

Iar schiul de altitudine devine imposibil când e vânt în rafale

Iar schiul de altitudine devine imposibil când e vânt în rafale. În astfel de condiţii, inclusiv liniile de transport pe cablu spre Cota 2.000 se închid, limitând astfel accesul la 18 kilometri de pârtii. "Direcția din care suflă vântul e cea mai importantă. Putem funcționa la 60 de kilometri pe oră, dacă vântul este în lungul liniei și nu este în rafale, dar nu putem funcționa, de exemplu, dacă vântul este sub 60 de kilometri, cu direcție laterală. În cazul în care vântul are o direcție perpendiculară pe traseul instalației, cabinele aflate pe traseu capătă un balans", a declarat Florin Drăguș, șef instalație Telegondola Carp.

Şi din cauza asta, instalaţiile de mare altitudine din Sinaia au fost funcţionale doar jumătate din cât a fost deja sezon de iarnă. Iar dacă în privinţa vântului nu se pot face prea multe, nu la fel e şi cu locurile de parcare, de lipsa cărora se plâng tot mai mulţi turişti care ajung în Sinaia. Problema a fost parțial rezolvată în Poiana Brașov, unde există o parcare supraetajată, cu 435 de locuri, în condiţiile în care aici e un domeniu schiabil cu șapte pârtii, în lungime totală de 24 de kilometri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Pe pârtiile din România, distracţie durează până bate vântul. Două dintre cele mai mari domenii schiabile se confruntă cu un munte de probleme