Antena Meniu Search
x

Video Un câmp cu lalele pestrițe, păzit de localnici ca turiștii să nu fure floarea pe cale de dispariție

Monument al naturii, laleaua pestriţă înflorește o singură dată pe an. Toată suprafața de 100 de hectare este păzită de un pădurar, dar și de oameni ai locului care au grijă ca turiștii și localnicii să nu distrugă planta pe cale de dispariție. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 14.04.2021, 18:15

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

De câteva zile, pe mai bine de 100 de hectare, în pădurea din Dănești din Gorj, pare că s-a așternut un covor mov. La umbra stejarilor, a înflorit laleaua pestriță, o floare pe cale de dispariție care e păzită, de mai bine de 40 de ani, de pădurarul din comună.

Primar: Trebuie avut grijă, că e păcat să pierdem frumusețea asta. Când lipsește el (paznicul), câțiva localnici străbat potecile din pădure, voluntar, și au grijă să nu rupă nimeni florile.

Laleaua pestriță stă înflorită două săptămâni. Mai este cunoscută și ca floarea de șah și asta datorită desenelor de pe petale asemănătoare careurilor de pe tabla de șah.

Laleaua pestriţă, pe cale de dispariţie

În popor, floarea mai e denumită și bibilică pentru că seamănă cu penajul pestriț al păsării de curte. Floarea delicată sub formă de clopoțel ajunge până la 20 de centimetri înălțime și și-ar avea originile în Asia centrală.

Ion Giuverdea – paznic voluntar: E frumos, aer curat, nu e zgomot, păsările

Reporter: Înțeleg oamenii când vin în pădure? Au fost cazuri când au vrut să le rupă?

Ion Giuverdea – paznic voluntar: Au mai fost, dar mai rar

Cine e prins să rupe florile riscă amendă de până la 2.000 de lei.

Mădălin Paliță – primar Dănești: Sunt oameni din zonă care supraveghează. Este greu pentru că este o arie destul de mare, unde apare această lalea, dar oamenii își dau seama că odată ruptă e posibil să nu mai crească. După pandemie, bineînțeles, vreau ca în jurul acestei superbe flori să organizăm un festival, să organizăm un eveniment astfel încât să putem scoate în evidență

Pe o suprafață mai mică, laleaua pestriță mai poate fi admirată în Timiș, Bistrița – Năsăud ori Maramureș, în zone unde umiditatea este crescută. În Europa, mai este întâlnită în Suedia sau Anglia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Un câmp cu lalele pestrițe, păzit de localnici ca turiștii să nu fure floarea pe cale de dispariție