Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pelerinaj Sf. Parascheva 2024. Credincioşii, îndemnaţi să viziteze şi oraşul, nu doar racla cuvioasei. Principalele obiective turistice

Dacă tot sunteţi la Iaşi, faceţi pelerinaj şi la obiective turistice, sunt îndemnaţi credincioşii care merg să se roage la moaştele Sfintei Parascheva. Cei mai mulţi nu ies din curtea catedralei şi se întorc acasă imediat după ce îşi fac rugăciunile. Antreprenorii văd în ei potenţiali clienţi pentru muzee şi restaurante, aşa că îi îndeamnă să îşi facă timp şi pentru plimbări.

de Clara Mihociu

la 09.10.2024 , 20:19

"Aici în Iaşi, nu! N-am fost nicăieri, doar aici şi atât!". Este răspunsul pe care îl dau cei mai mulți dintre pelerinii ajunși la Iași zilele acestea. Deși Catedrala Mitropolitană se află chiar în centrul orașului și de jur împrejurul ei se găsesc multe monumente istorice, turistice ori chiar religioase, majoritatea credincioşilor aleg să plece imediat după ce s-a încheiat pelerinajul. 

"I-am sfătuit să încerce să descopere puţin oraşul, cel puţin zona aceea centrală de lângă catedrală. Aş începe cu muzeul mitropolitan care se află sub catedrală şi care zilele acestea chiar şi-a prelungit programul de lucru până la ora 20:00, tocmai pentru a venit în întâmpinarea pelerinilor", spune Irina Tociu, ghid turistic. 

Ce poţi vizita în Iaşi

Vezi și

Dacă ar ieşi din Curtea Mitropoliei primul lucru pe care l-ar vedea pelerinii ar fi Palatul Roznovanu, care, în prezent, găzduieşte primăria Municiupiului Iaşi, o clădire, monument istoric, construită în sec. al XVIII-lea şi proiectată de acelaşi arhitect care s-a ocupat şi de Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Ieşind de pe pietonalul Ştefan Cel Mare şi Sfânt, la nici 300 de metri de Mitropolie găsim Palatul Culturii din Iaşi, o clădire emblematică care impresionează prin imaginea sa de la exterior, găzduieşte patru muzee, dar cine nu doreşte să le viziteze în interior se poate bucura, pur şi simplu, de arhitectura sa exterioară.

Pe acelaşi subiect

Tot în vecinătatea Mitropoliei găsim și Biserica Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi. O adevărată bijuterie arhitecturală din secolul al XVII-lea, brodată în piatră la exterior. Acesta este de fapt și locul în care au fost puse inițial Moaștele Sfintei Parascheva, când au fost aduse la Iași în urmă cu peste 380 de ani. 

"În anul 1641, când au fost aduse Sf. moaşte... prima dată aici au fost aşezate în această biserică despre care Voievodul Vasile Lupu, Ctitorul acesteia, spunea că este rugăciunea mea în piatră. Este unicat în lume! Este o piatră sculpată în diverse modele care nu se repetă, pornind de la temelia bisericii şi până în vârf", explică preotul Lucian Apopei.

Cei mai mulţi pelerini sunt așteptaţi la Iaşi în weekend și luni, pe 14 octombrie, în ziua hramului.

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Întrebarea zilei
Limitaţi accesul copiilor la reţelele sociale?
Observator » Evenimente » Pelerinaj Sf. Parascheva 2024. Credincioşii, îndemnaţi să viziteze şi oraşul, nu doar racla cuvioasei. Principalele obiective turistice