"Pentru mine e istorie". 100 de ani de la încoronarea Regilor României Mari, Ferdinand şi Maria. Ceremonii impresionante la Alba iulia
Ceremonii impresionante cu ocazia centenarului încoronării Regilor României Mari, Ferdinand şi Maria, la Alba Iulia. Încă de ieri au început manifestările în oraş. Şi tot de ieri, membrii Casei Regale a României s-au îmbarcat în tren pentru a ajunge la ceremonie. S-au oprit însă în mai multe gări, unde au fost întâmpinaţi de sute de oameni.
Călătoria simbolică a trenului regal a avut ca punct de plecare Gara din Cluj-Napoca, destinaţia fiind Alba Iulia. Înainte de a urca în vagoane, Custodele Coroanei, Margareta a României, principele Radu şi principesa Sofia, s-au bucurat de spectacolul fanfarei militare, dar şi de urările celor veniţi special în gară pentru a-i întâmpina.
În trenul regal au urcat şi voluntari ai Crucii Roşii Române, câţiva elevi olimpici, dar şi reprezentanţi ai proiectelor aflate sub înalt patronajul regal.
Prima oprire a fost în gara Aiud. Aici, sute de oameni, îmbrăcaţi în porturi populare, au întâmpinat familia regală cu pâine şi sare.
Oana Badea - primar Aiud: E ceva unic. Ne bucurăm însă de reacţia firească, naturală a aiudenilor, vedeţi ce este pe peron!
- Regele Charles al III-lea vrea o schimbare la încoronare. Ce diferenţe vor exista între ceremonia reginei...
- Încoronarea Regelui Charles al III-lea va avea loc pe 6 mai 2023. Ceremonia se va desfăşura la Westminster Abbey
- Când ar putea fi încoronat regele Charles al III-lea al Marii Britanii. Ceremonia, organizată la Westminster Abbey
Participanţi: - E un moment emoţionant, e pentru prima oară şi abia aştept să văd.
- Pentru mine e istorie. e o zi pe care, cu siguranţă, n-o s-o uit toată viaţa.
Centenarul încoronării. Festivităţi la Alba Iulia
După salutările călduroase, membrii familiei regale au stat la poveşti cu cei prezenţi pe peron. După 10 minute, trenul regal a plecat spre gara din Teiuş. Şi aici, atmosfera a fost la fel de călduroasă. Pentru tinerii olimpici, punctul final al călătorieie a fost gara Teiuş.
Participanţi: - Ne-au întrebat în tren despre noi, ne-au întrebat la ce olimpiade am participat fiecare şi am primit limonadă.
- Prinţul mi-a povestit din viaţa sa puţin.
Corina Voicu, profesor de istorie: Mă bucur că am avut onoarea să prind un moment în care istoria prinde viaţă. În care persoanajele din cărţile de istorie devin personalităţi reale.
Mirel Halalai - primar Teiuş: O acţiune demnă să scoată încă o dată în evidenţă faptul că această ţară a fost făcută de înaintaşii noştri şi predat-o nouă spre a o duce spre mai bine!
Trenul regal a plecat apoi spre Alba Iulia, unde va ajunge astăzi, la ora 10,30. Aseară, în oraşul
încoronării s-a dat deja startul ceremoniilor.
Liviu Zgârciu - Muzeul National al Unirii Alba Iulia: O mică demonstraţie şi o lecţie de istorie legată de dinainte de încoronare. S-a vorbit despre 1 dec 1918 şi despre câteva etape care au pregătit actul de incoronare de aici de la alba iulia din 15 oct 1922. Inclusiv au fost prezentate coroanele regale.
Este vorba despre coroana de fier, purtată de Regele Ferdinand şi care a fost realizată în 1881, la dorința expresă a Regelui Carol I din țeava unui tun capturat în timpul luptelor de la Plevna. În oraş au fost şi parade militare.
Elev: Venim pt prima dată în Alba Iulia să participăm la această manifestaţie Reprezentăn Regimentul 1 Infanterie Craiova.
Soldat Ionuţ Duţoiu: Ne mândrim că putem recontitui. Suntem voluntari, suntem din propria iniţiativă.
Manifestările durează până mâine seară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰