Antena Meniu Search
x

Video Regele Charles al III-lea vrea o schimbare la încoronare. Ce diferenţe vor exista între ceremonia reginei Elisabeta şi cea a noului monarh

Regele Charles al Marii Britanii nu vrea să fie doar un pion în istorie. Vrea o schimbare la încoronare. Departe de ceremonia gradioasă pe care a avut-o regina Elisabeta a doua, noul suveran mizează pe modestie. Vrea să reducă de patru ori numărul de invitaţi şi durata ceremoniei.  Decizia stârneşte multe discuţii în Regat. 

de Redactia Observator

la 10.10.2022, 20:53

Vezi și

Pe 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, la doar 27 de ani, Elisabeta a II-a era încoronată regină în faţa lumii. A fost cel mai mare eveniment regal de după Al Doilea Război Mondial. Pentru prima oară în istorie, jurământul de credinţă a fost transmis live, iar 27 de milioane de oameni au fost martori. Opt mii de invitaţi i-au fost alături reginei, iar ceremonia a durat mai bine de patru ore. 

Charles avea atunci trei ani. Acum, după şapte decenii, la încoronarea sa vrea să lase în urmă grandoarea vremurilor trecute. Îşi doreşte un eveniment modest. Regele ar fi fost clar. Cel mult două mii de oaspeţi, mai puţine ritualuri, un cod vestimentar relaxat şi o ceremonie de numai o oră. Inclusiv scaunele de catifea, special concepute pentru Regina Elisabeta, ar urma să fie înlocuite cu unele obişnuite. Total greşit, spun istoricii din Regat. 

Rafe Heydel-Mankoo, istoric: Sunt puţin îngrijorat de aceste tentative de a face totul să fie relevant pentru epoca modernă. Unele lucruri sunt nemuritoare. Ceremonia de încoronare este una dintre cele mai mari contribuţii ale noastre pentru civilizaţie. Din punctul meu de vedere este la acelaşi nivel cu operele lui Shakespeare şi tablourile lui Turner. Este o ceremonie atât de rafinată.

Reunţarea la grandoarea ceremoniei de înscăunare ar fi un semn de slăbiciune în faţa lumii.

Pe acelaşi subiect

Rafe Heydel-Mankoo, istoric: Mereu obişnuiam să spun că ceremonia de învestitură a preşedintelui  american este o formă ieftină de încoronare de fapt. Haideţi să păstrăm grandoarea pe care o avem.

Regele Charles şi reforma Casei Regale

Tânăra generaţie este de partea noului rege, însă. În vremuri de restrişte, cu o criză financiară ca o sabie deasupra capului, cumpătarea ar fi potrivită, spun mulţi jurnalişti.

Camilla Tominey, editor The Telegraph: Cred că familia regală nu vrea să pară că aruncă cu banii anul viitor când toată lumea are atât de multe dificultăţi de înfruntat, cu preţuri ridicole la benzină, costul energie electrice şi tot restul. Trebuie micşorată în aşa fel încât să arate că s-a plătit un preţ rezonabil pentru eveniment, dar în acelaşi timp nu vrea să piardă din magia pe care oameni o asociază cu o astfel de ocazie.

Ceremonia de încoronare ar urma să aibă loc anul viitor. Data exactă nu a fost anunţată, însă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Regele Charles al III-lea vrea o schimbare la încoronare. Ce diferenţe vor exista între ceremonia reginei Elisabeta şi cea a noului monarh