Antena Meniu Search
x

Pericolul ascuns pe cărările de munte. Avertisment pentru turiştii care se aventurează pe vârful Negoiu, în Piatra Craiului sau în masivul Făgăraş

Atenţie, vipere! Salvamontiştii spun că pericolul este real, mai ales în această perioadă. Iubitorii de munte şi drumeţii NU ar trebui să se aventureze fără echipament adecvat pe traseele montane, asta dacă nu vor să ajungă la spital. Viperele sunt din ce în ce mai prezente, inclusiv în zone montane aglomerate, în care în mod obişnuit nu era semnalată prezenţa lor.

de Redactia Observator

la 27.07.2023, 14:21

Vezi și

Cel mai recent avertisment vine din partea unei turiste şi este legat de o zonă montană intens circulată: vârful Negoiu, din masivul Făgăraş. "Atenție la vipere pe traseul spre Vârful Negoiu. La întoarcere de pe vârf, începând de la lacul Călțun până jos spre Piscu Negru, am întâlnit 5 vipere"

Nu este însă unica zonă periculoasă.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Specialiştii spun că zonele de stâncă, expuse în mod direct la razele soarelui sunt printre cele mai periculoase, dacă vorbim despre întâlnirea cu vipere. Se întâmplă acest lucru inclusiv în zone montane care până acum nu erau cunoscute pentru astfel de pericole. Spre exemplu, Piatra Craiului sau Masivul Făgăraş.

Salvamontiştii trag un semnal de alarmă şi spun că iubitorii de drumeţii trebuie să aibă mare grijă la echipament. Hainele şi încălţămintea adecvate pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Şi, evident, mare atenţie pe unde călcaţi!

Pe acelaşi subiect

Alexandru Nagy, Salvamont Braşov: Este de preferat să ai un pantalon lung, sau măcar o aşa zisă parazăpadă dintr-un material mai uşor, care şi vara să poată să vină până sub genunchi. Să fim atenţi să primim înaintea noastră pe potecă. În momentul în care vrem să ne odihnim, să ne relaxăm, să cercetăm vizual zona să nu ne aşezăm chiar pe ele.

În cazul unei muşcături de viperă, specialiştii spun că nu trebuie să încercăm să aspirăm veninul cu gura, cum am văzut în filme.

Ce trebuie să facem în cazul unei muşcături de şarpe

Marius Leonte, spitalul Clinic Judeţean Braşov: Pacientul trebuie să facă cât mai puţine mişcări. Deci nu avem voie să strângem, să muşcăm locul, să producem sângerări, ci trauma în zona respectivă să fie cât mai puţin făcută.

În spitalele din judeţul Braşov sunt disponibile anul acesta şapte doze de ser antiviperin.

Cătălin Văsii, prefect Braşov: Cele mai multe sunt în municipiul Braşov şi în exterior avem o doză în Făgăraş. Faţă de anul precedent stăm mult mai bine în ceea ce priveşte aceste doze.

Atenţia trebuie acordată şi animalelor de companie, care călătoresc alături de stăpâni, pe traseele montane. În luna mai, a acestui an, unul din câinii Salvamont, brevetat pentru căutarea victimelor de avalanşă, a fost atacat de o viperă şi a supravieţuit doar datorită intervenţiei rapide a colegilor săi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Pericolul ascuns pe cărările de munte. Avertisment pentru turiştii care se aventurează pe vârful Negoiu, în Piatra Craiului sau în masivul Făgăraş