Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Panică în Călăraşi, din cauza pestei porcine. Apa a devenit un lux pentru sătenii din Dragalina

În Dragalina, comuna din Călăraşi atinsă de virusul pestei porcine, apa potabilă a devenit un lux. De teamă că miile de porci îngropaţi la ferma de lângă sat le contaminează fântânile, sătenii au epuizat rezervele de apă din magazine.

de Redactia Observator

la 21.09.2018 , 20:13

În Dragalina, comuna din Călăraşi atinsă de virusul pestei porcine, apa potabilă a devenit un lux. De teamă că miile de porci îngropaţi la ferma de lângă sat le contaminează fântânile, sătenii au epuizat rezervele de apă din magazine.

În Dragalina, de când au aflat că lângă satul lor sunt îngropaţi porci atinşi de virusul mortal al pestei, oamenii şi-au închis fântânile. Iar apa de la robinet o folosesc doar pentru animale. 

La magazinul din sat, în câteva ore, s-a vândut tot stocul de apă plată. Unii oameni se tem chiar şi pentru sănătatea animalelor din gospodărie. 

Vezi și

MARIAN GABRIEL STANCIU, primarul comunei Dragalina: Este o panică în rândul populaţiei. Ne sună din oră în oră, ne întreabă ce s-a mai intamplat, să nu le dăm voie să îngroape acolo. 

Comitetul judeţean de urgenţă a aprobat îngroparea porcilor, iar Primăria nu mai poate face nimic. Inspectorii de sănătate publică au votat împotriva deciziei, însă din alte motive. 

DAHER ELIE, patronul fermei de porci din Dragalina: Că va mirosi şi vor fi afectaţi localnicii, sub nicio formă legat de apa freatică. 

Ministerul Apelor a precizat, la solicitarea Observator, că gropile nu pot fi făcute într-o zonă unde pânza freatică este la mai puţin de 20 de metri de suprafaţa solului. Cu toate acestea, operaţiunea merge înainte. (carton ilustratie)

Viorel Bucur, Direcţia Sanitară Veterinară Călăraşi: Am respectat distanţa între pânza freatică, e la 5 metri şi 20, groapa s-a săpat până la 3 metri. Eu zic că s-a respectat... 

Cine a semnat şi cine şi-a dat avizul, să răspundă, este reacţia lui Marian Gabriel Stanciu, primarul comunei Dragalina.

În ferma unde au fost îngropate deja câteva sute de animale, măsurile de protecţie sunt... la alegere. Chiar şi salopetele speciale ale  muncitorilor care acţionează în zona de focar. 

Patronul fermei spune că autorităţile l-au abandonat câteva zile cu porcii morţi în curte, depozitaţi la soare, până când au luat decizia îngropării şi au semnat hârtiile. Afacerea lui are pierderi de 5 milioane de euro. 

DAHER ELIE, patronul fermei de porci din Dragalina: Pana ieri, tot mai erau incurcaturi. Tot ce se intampla aici este perfect legal, sub supravegherea tuturor autoritatilor. 

Pericolul e însă... peste tot. Chiar şi pe Dunăre, unde astăzi cadavrul unui porc plutea... în voie. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Evenimente » Panică în Călăraşi, din cauza pestei porcine. Apa a devenit un lux pentru sătenii din Dragalina