Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pesta porcină ar putea fi transmisă şi de insecte, potrivit cercetătorilor din Cluj Napoca

O descoperire importantă a cercetătorilor din Cluj-Napoca schimbă ceea ce se ştia până acum despre pesta porcina. Specialiştii au aflat că virusul care ucide doar în ţara noastră milioane de animale anual, poate fi transmis şi de insecte. Este rezultatul unui studiu care a durat un an, în cadrul unui proiect de cercetare finanţat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.

de Alex Prunean

la 14.04.2021 , 17:28

  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

În cadrul studiului s-au recoltat mii de insecte care se hrăneau pe animalele din fermă, atât înainte cât şi după izbucnirea focarelor. În urma analizelor s-a stabilit ca 70% dintre ele contineau adn-ul viral al pestei porcine africane.

Este rezultatul obţinut de cercetătorii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, după aproape un an de muncă asiduă. Cercetarea a fost făcută sub îndrumarea Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, care a vrut să afle de ce majoritatea focarelor de pestă porcină din marile ferme apar în anotimpul cald.

Prof. dr. Andrei Mihalca - Departamentul Parazitologie USAMV Cluj: Conform legislației, după confirmarea focarului, toți porcii trebuie uciși, indiferent de mărimea exploatației, iar noi trebuia să recoltăm probele de insecte cât de repede să avem șanse cât mai mari să găsim încă adn-ul viral în acești vectori

Vezi și

Indiferent de ora din zi sau din noapte, echipa de cercetători de la Cluj a mers în 30 de mari ferme de pe întreg teritoriul României, unde au izbucnit focare. Şi au căutat insectele care se hrăneau cu sângele animalelor.

Pe acelaşi subiect

Oana Maria Balmoş, doctorand USAMV: Ne erau deja pregătite bagajele și plecam în locația unde era focarul, unde colectam insectele, capcanele trebuiau să stea în locul respectiv 24 de ore, timp în care stăteam în zonă, pe urmă conservam aceste probe. Avem doar culicoizi, care sunt alte insecte hematofage. Asta e foarte interesant, faptul că nu sunt specifice hrănirii pe porc, ci mai degrabă pe rumegătoare

Descoperirea făcută de clujeni înseamnă eventuale soluții pentru fermieri

Prof. dr. Andrei Mihalca - Departamentul Parazitologie USAMV Cluj: Aceste lucruri pot schimba planul de prevenție a bolii, pentru că se pot instala plase mai fine la gurile de aerisire din ferme, se pot organiza acțiuni de dezinsecție

Pesta porcină africană este o boală care afectează nu doar porcii domestici, ci şi pe cei mistreţi. Şi chiar dacă nu se transmite la om, are efecte economice grave. Numai în ultimul an, în România au izbucnit peste 1000 de focare de pestă, care au ucis aproape 180 de mii de animale.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Pesta porcină ar putea fi transmisă şi de insecte, potrivit cercetătorilor din Cluj Napoca