Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Pesta porcină închide graniţele pentru exporturi

Pesta porcină închide graniţele pentru exporturi şi deschide calea importurilor masive de carne de porc. Germania, Spania, Ungaria sau Olanda sunt doar câteva dintre ţările de unde vom ajunge să mâncăm cele mai multe produse de origine animală.

de Redactia Observator

la 13.08.2018 , 21:30

Pesta porcină închide graniţele pentru exporturi şi deschide calea importurilor masive de carne de porc. Germania, Spania, Ungaria sau Olanda sunt doar câteva dintre ţările de unde vom ajunge să mâncăm cele mai multe produse de origine animală. Deja, la un simplu tur prin magazine, găsim la raft mărfuri aduse chiar şi de la câteva mii de kilometri distanţă.

Un simplu tur printre vitrine ne plimbă prin toată Europa. Carnea de porc din Spania este vedeta marilor magazine. De altfel, în faţa produselor româneşti nu am mai găsit cozile de altădată. 

Din cauza răspândirii virusului pestei porcine, mulţi fie se reorientează spre alte tipuri de carne, fie aleg să cumpere porc din alte ţări. O alegere care îi bucură pe comercianţi. 

Vezi și

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România: "Întotdeauna la un necaz, cineva va trebui să profite. Cei care importă carne vor importa alte preţuri de data asta. Da, se va scumpi cu siguranţă!"

Doar în primele patru luni ale acestui an importurile de carne au crescut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Importăm cel mai mult din Germania şi din Spania, iar pe locul trei în topul importurilor se află Ungaria, de unde aducem peste 35 de milioane de kilograme de carne de porc în fiecare an. 

Lista ţărilor importatoare este, însă, mult mai lungă. Olanda, Polonia, Danemarca, Belgia, Italia, Austria şi Franţa sunt principalele furnizoare de carne de porc ale României. Aducem cantităţi uriaşe de mărfuri de aici. Dar totul are o explicaţie, spun specialiştii din domeniu. 

Dana Tănase, Director Executiv al Asociaţiei Române a Cărnii: "Efectivele noastre nu pot să asigure necesarul pentru consumul de carne de porc şi pentru industria de procesare. Industria de procesare aduce cam 55% din necesarul de carne din spaţiul intracomunitar."

Sunt şi români pentru care pesta porcină este doar un mit. 

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România: "Indiferent de unde va veni carnea de porc, românul este încă un mare consumator de carne de porc."

Abia în septembrie autorităţile vor afla, oficial, ce impact economic a produs de pesta porcină, la nivel naţional. 

De unde importăm carne de porc?

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Evenimente » Pesta porcină închide graniţele pentru exporturi