Video Peste 100 de jandarmi trimiși în lanurile de porumb și pe câmpurile de lângă Crevedia. Ce speră criminaliștii români să găsească
Unul dintre bărbaţii răniți în exploziile de la Crevedia a decedat, noaptea trecută, la Spitalul Floreasca, ridicând la trei numărul celor care s-au stins în urma deflagraţiilor. Între timp, la locul deflagraţiilor au fost mobilizaţi peste 100 de jandarmi, semn că destul de curând va începe şi cercetarea la faţa locului. Guvernul a anunţat că va acorda ajutor financiar victimelor afectate de explozii. Cei care au casele afectate vor primi între 2500 şi 10.000 de lei, în funcţie de valoarea distrugerilor, iar pentru fiecare victimă care a murit se va aloca un sprijin de 7500 de lei.
Marian Mirea este bărbatul care s-a stins noaptea trecută, la Spitalul Floreasca. La scurt timp după explozie a mers pe picioarele lui, ajutat doar de un pompier, până la ambulanţă. În momentul exploziilor, bărbatul era în casă cu fetele şi soţia. Locuiau chiar peste drum de staţia GPL.
Răzvan Mirea, fiul bărbatului decedat: Sora mea cea mică, a auzit un mare suflu şi atunci s-a dus la taică-miu şi i-a spus, vino pentru că ceva se aude, pierde gaz! Pierdea gaz. I-a spus fugi, fugi că murim! Că ia foc! Atunci, butelia a zburat direct în curte!
Familii distruse și lăsate fără case după exploziile de la Crevedia
În câteva secunde locuinţa a ars ca o torţă. Suflul fierbinte l-a prins pe bărbatul de 64 de ani în timp ce îşi salva familia. Fiul lui, stabilit la Londra a venit în mare grabă în ţară, imediat ce a aflat de la prieteni că tatăl lui are arsuri pe 90 la sută din suprafaţa corpului.
- Un bărbat rănit în exploziile din Crevedia a murit la Spitalul Floreasca. Avea arsuri pe 95% din suprafaţa corpului
- Cum se scuză primarul din Crevedia după declaraţiile controversate care îl pot exclude din PSD: "Presa a pus...
- ANIMAŢIE. Imaginea care arată amploarea exploziei din Crevedia: cum a fost aruncată o bucată de câteva tone din...
- Ciolacu vrea excluderea primarului din Crevedia: "Un primar care n-a ştiut şi căruia nu-i pasă de tragedie nu are...
- "Așa se poartă autoritățile după ce am pierdut ambii părinți". Fiica celor două victime de la Crevedia acuză...
- "Am pus mâna pe un robinet şi am rămas cu el în mână". Mărturia unui fost angajat la o staţie GPL a familiei...
Reporter: Aţi fost acasă?
Răzvan Mirea, fiul bărbatului decedat: Nu am fost acasă! Şi, de fapt, nu există casă! Nu mai există casă! Care casă?
Mădălina Iacob, reporter Observator: Noi ne aflăm acum la o foarte mică distanţă de locul exploziei şi pe jos, peste tot, se găsesc acum astfel de resturi. Dacă mă uit pe hartă, se vede bine chiar şi astăzi cum arăta zona înainte de explozie. Casa de peste drum de depozitul GPL e acum făcută scrum şi se află la doar 25 de metri distanţă. Familia de acolo înnoptează acum la vecini.
Încrengătură mafiotă în Crevedia, autoritățile susțin că nu știau că stația GPL funcționa ilegal
În timp ce rudele celor decedaţi în urma exploziilor se pregătesc de înmormântare, autorităţile insistă că nu ştiau că staţia GPL funcţiona ilegal de trei ani. Dar localnicii vorbesc despre încrengătura mafiotă din Crevedia.
Localnic: Noaptea se făceau tranzacţii acolo. Toată noaptea era un flux continuu. Transferau gaz dintr-o cisternă d-aia mare în mai mici şi distribuiau peste tot. Lumea a reclamat. Şi cei doi morţi au făcut reclamaţie la Primărie. Primarul trece de 3-4 ori pe şoseaua asta. Nu ştia unde e GPL-ul? Întrebaţi poliţiştii. Ei stăteau chiar acolo cu maşina. Stăteau acolo cu radarul. Ştiau toţi. Şi primarul, şi poliţia!
Primarul din Crevedia a susţinut încă de la început că nu avea idee că staţia GPL funcţiona. Şi că a crezut că acolo este doar o parcare pentru cisterne.
Florin Petre, primarul din Crevedia: Nu am văzut o activitate a lor acolo, nu am fost sesizat de niciun cetăţean. Nu am nimic să îmi reproşez!
Ulterior a simţit nevoia să facă nişte precizări suplimentare, într-o înregistrare transmisă pe Facebook în care a spus că este hărţuit de mass-media.
Florin Petre, primarul din Crevedia: Sunt un om simplu, fără a pretinde că sunt un bun comunicator. Sunt emotiv, poate şi de aceea multe declaraţii pe care le-am dat au putut fi interpretate greşit.
În acest timp, 24 de oameni sunt internaţi în spital. 2 în stare critică, intubaţi şi ventilaţi mecanic, în timp ce 6 - internaţi în străinătate - sunt la terapie intensivă.
Mobilizare impresionantă la locul exploziilor de la Crevedia
Jandarmii formează un cordon de siguranţă în jurul zonei în care va avea loc cercetarea de la faţa locului. Criminaliştii vor căuta probele cheie-menite să facă lumină în cele 4 dosare penale deschise în această cauză.
"Suntem pe un câmp, la câțiva kilometri de locul în care a avut loc explozia. Jandarmilor le-a fost permis să pătrundă pe acest câmp, iar în acest moment militarii caută fiecare metru pătrat pentru a găsit fragmente din cisternă sau alte obiecte care ar putea deveni probe în ancheta deschisă de procurori. Sunt zeci de jandarmi care caută prin lanul de porumb. Până la această oră nu au găsit nimic, dar căutările continuă. O astfel de operațiune de căutare a avut loc și în urmă cu câteva zile. Pe câmpurile din apropierea exploziilor au fost aruncate fragmente ale cisternelor sau alte obiecte care s-au prăbușit pe câmpuri sau chiar pe case. Un fragment de cisternă v-am arătat și la Observator zilele trecute", a transmis reporterul Observator Bogdan Dinu.
Despăgubiri pentru victimele de la Crevedia
- 10.000 lei pentru casele afectate mai mult de 75%
- 7.000 lei pentru casele afectate între 50% şi 75%
- 4.500 lei pentru casele afectate între 25% şi 50%
- 7500 de lei pentru fiecare victimă decedată
- 2000 euro/lună - însoțitorii răniţilor internaţi în străinătate
- 2000 lei/lună - însoțitorii răniţilor internaţi în România
- 1500 lei - răniţii externaţi
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰