Antena Meniu Search
x

Video Peste 1.000 de piese, realizate la Fabrica de sticlă din Avrig, pot fi admirate la Palatul Brukenthal. Un fost angajat a găsit vaza gravată de el în 1989

Fabrica de sticlă din Avrig s-a închis, însă cele mai frumoase piese făcute acolo pot fi încă admirate. Peste 1.000 de pahare, vaze sau obiecte decorative gravate manual au fost cumpărate de o femeie de afaceri. Le-a expus acum la Palatul Brukenthal, pentru curioşi. 

de Redactia Observator

la 23.01.2022, 09:36

Vezi și

Toate piesele de sticlă expuse acum au fost cumpărate de Mihaela Klingheis, o femeie de afaceri din Avrig. 

Mihaela Klingheis, proprietara colecției: Am încercat să o păstrăm, am câştigat-o printr-o licitaţie. este vorba de 1100 de exemeplare.

Înainte de anii 90, Fabrica de Sticlă din Avrig se bucura de faimă internaţională. Produsele ajungeau în ţări precum Japonia, Germania sau Anglia. 

Ioan Nicolae, maestru sticlar: În mână am un pahar, se numeşte pahar de şampanie metterli. S-au făcut sute de mii de bucăţi la fabrica de sticlă Avrig.

Pe acelaşi subiect

Ion Coţofană, şi el sticlar cu vechime, a venit special să vadă expoziţia. Nu mică i-a fost mirarea când a descoperit o vază pe care a gravat-o chiar el, în 1989. 

Ion Coţofană: Când am văzut-o, am zis "gata, e a mea", dar nu eram chiar sigur şi mi-a arătat numele. Am rămas impresionat cu totul.

Dintr-o tradiție de 400 de ani au mai rămas amintirile foștilor angajați

Fabrica de sticla din Avrig a avut o tradiție de peste 400 de ani. Acum au mai rămas doar o colecţie şi amintirile. 

Ion Coţofană: Cea mai mare lucrare i-am făcut-o lui tovarăşu, o vază de cristal, galbenă, până la umărul meu de înaltă din patru piese una pe alta.

Maria Gavrilă, fostă angajată: Am lucrat în creaţie 36 de ani. E sufletul meu, îmi pare rău că de ce s-a întâmplat. 

Celebra fabrică de sticlă a intrat în faliment în 2020. Multe dintre bunuri, inclusiv piesele de sticlă, au fost vândute la licitaţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Evenimente » Peste 1.000 de piese, realizate la Fabrica de sticlă din Avrig, pot fi admirate la Palatul Brukenthal. Un fost angajat a găsit vaza gravată de el în 1989