Antena Meniu Search
x

Galerie foto România este sufocată de deșeuri aduse ilegal din străinătate. 200 sute de tone de deșeuri din Germania au fost descoperite în Constanța

Peste 200 de tone de deşeuri au fost descoperite în Portul Constanţa şi în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, mărfurile fiind returnate către ţările de unde au fost trimise.

de Redactia Observator

la 07.05.2021, 17:39

  • Polițiștii de Frontieră au controlat zece containere aflate în Portul Constanța Sud Agigea, încărcate din Germania cu deșeuri.
  • Acestea urmau să ajungă la o firmă de pe raza judeţului Prahova care efectua activități de import în România.

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Mediu Constanța, comisarii împreună cu polițiștii de frontieră au controlat vineri deșeurile din 10 containere importate de o firmă din Ploiești. În acestea se găseau deșeuri amestecate - metalice, hârtie, textile, cauciuc, lemn, precum și deșeuri periculoase, precum baterii și bucăți azbest, care nu pot fi reciclate.

„A fost luată măsura nepermiterii intrării în țară a deșeurilor, acesta fiind transport ilegal de deșeuri. Mai mult decât atât, nu s-au prezentat documente care să însoțească transferul deșeurilor Anexa VII, iar societatea unde ar fi trebuit sa ajungă deșeurile nu avea instalație de reciclare autorizată. La acțiune a participat și un reprezentant Frontex”, a transmis Garda de Mediu Constanța. “În urma verificărilor s-a stabilit faptul că nu corespund datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, mărfurile constând în deşeuri, amestec de metal şi hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii şi bucăţi de azbest, în cantitate de aproximativ 200 de tone, ce nu pot fi puse în libera circulaţie pe teritoriul României”, se arată în comunicat. 

Reprezentanții instituției precizează că în perioada următoare se vor verifica toate celelalte 70 de containere aflate în terminalul din Portul Constanța Sud Agigea, provenite din Germania, și importante de firma din Prahova.

De asemenea, poliţiştii de frontieră de la Giurgiu au descoperit peste 17 tone de deşeuri într-un automărfar şi un autoturism. Astfel, la diferite intervale de timp, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, poliţiştii de frontieră giurgiuveni au efectuat pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra a două vehicule, un automărfar şi un autoturism. Şoferii erau doi cetăţeni bulgari, în vârstă de 40, respectiv 47 de ani şi transportau conform documentelor de însoţire a mărfii, deşeuri din diferite materiale.

“Existând unele suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor sus-menţionate, lucrătorii noştri au solicitat puncte de vedere reprezentanţilor Comisariatului Judeţean Giurgiu din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că într-unul din mijloacele de transport se afla cantitatea de 16.764 de kilograme deşeuri din materiale plastic, iar în celălalt se aflau 500 de kilograme deşeuri de catalizatori sfărâmaţi şi cauciucuri uzate, depozitate în saci din material plastic”, precizează comunicatul Poliţiei de Frontieră. 

De asemenea, în cadrul cercetărilor anchetatorii au stabilit faptul că, primul transport avea ca destinaţie o societate comercială din Germania, cel de-al doilea urmând a fi descărcat în Olanda.“Pentru întreaga încărcătură transportată, şoferii celor două autovehicule au prezentat documentaţii de notificare pentru circulaţia transfrontalieră care nu erau complete”, a menţionat sursa citată. Autorităţile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru cele două mijloace de transport rutiere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » România este sufocată de deșeuri aduse ilegal din străinătate. 200 sute de tone de deșeuri din Germania au fost descoperite în Constanța