Antena Meniu Search
x

Pianista care l-a impresionat profund pe cel mai CRUD dictator

A fost unul dintre cei mai cruzi dictatori. Stalin este cunoscut pentru crimele pe care le-a comandat cu sânge rece. Totuşi, o femeie a reuşit să îi topească sufletul.

 A fost unul dintre cei mai cruzi dictatori. Stalin este cunoscut pentru crimele pe care le-a comandat cu sânge rece. Totuşi, o femeie a reuşit să îi topească sufletul.

Este vorba despre Maria Yudina, pianista cu un talent ieşit din comun. Aceasta provenea dintr-o familie de evrei ruşi şi a studiat pianul la Conservatorul din Petrograd.

Surprinzător este că aceasta avea un temperament nestăpânit şi nu ştia să tacă sau să-şi ascundă convingerile creştin-ortodoxe nici măcar în vremurile regimului stalinist. Totuşi, Stalin o stima în mod deosebit ca muzician. Acesta a şi ajutat-o oarecum să evite problemele cu autorităţile comuniste ale vremii.

Cu tot ajutorul, Maria Yudina a dus o viaţă plină de lipsuri. Se spune că Stalin a ascultat la radio un concert al pianistei şi a fost profund impresionat, aşa că a dorit cu orice preţ să obţină discul. Nimeni nu a avut curajul să-i spună dictatorului că acel concert nu a fost niciodată înregistrat.

Aşa că, discul a fost produs în mare secret peste noapte. Stalin i-a dăruit pianistei cu acest prilej un consistent premiu în bani. Yudina a trimis însă banii înapoi, împreună cu o serie de reproşuri şi recomandări adresate dictatorului pentru... a-şi salva sufletul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Pianista care l-a impresionat profund pe cel mai CRUD dictator