Antena Meniu Search
x

Video Pieţele din Iaşi, luate la puricat cu detectorul de pesticide. Fructele preferate de români, cu valori periculoase, peste limita admisă

Pieţele au început să fie controlate de autorităţi cu detectorul de pesticide! Au fost controlate roşiile de pe tarabe, castraveţii, dar şi fructele de sezon. Dacă în cazul cireşelor aparatul a indicat valori normale, căpşunile ascund, se pare, cantităţi de pesticide şi de două ori mai mari faţă de limita maximă admisă. Aparatul nu este omologat însă, chiar şi aşa, rezultatele pe care le oferă ar putea fi un prim semnal de alarmă care să ducă, mai apoi, la controale amănunţite. 

de Redactia Observator

la 15.06.2023, 18:42

Vezi și

Radu Botez Director Ecopiaţa Iaşi: Căutăm cireşe. Am dat pe cireşe. Îmi dă cantitatea care ar trebui să fie. 50. luăm o cireaşa. Şi-mi iese mai mic de 30, deci nu e o valoare care să fie TAIE apropiată de valoarea maximă. Sunt perfecte şi dacă ne uităm şi la preţ sunt cam jumătate faţă de supermarketuri.

Nu acelaşi lucru putem spune despre căpşuni. 

Radu Botez Director Ecopiaţa Iaşi: Băgăm în ea. Putem începe testul. Şi avem oarecare emoţii. La căpşuna asta este depăşit şi e pe roşu. Asta înseamnă că au fost folosiţi nitraţi, pesticide..au fost folosite. 

Controalele vor continua de acum înainte şi de două, chiar trei ori pe săptămână. 

Pe acelaşi subiect

Clienţii spun că detectorul de pesticide, deşi neomologat, este o idee foarte bună. Oamenii vor să ştie ce mănâncă, mai ales după scandalul izbucnit în luna mai în Buzău, acolo unde mai mulţi fermieri au stropit legumele cu substanţe chimice pentru a le grăbi coacerea.

În timp ce unii vânzători nu văd cu ochi buni aceste teste, alţii au încredere în marfa lor şi nu au nici o emoţie. 

Vânzător: Eu sunt sigur că fructele mele sunt destul de conforme, aşa că nu-mi fac nici o grijă. Cine îl foloseşte, să fie sănătos, să-l folosească în continuare.

În cazul în care aparatul detectează cantităţi mari de pesticide, care depăşesc limita maximă admisă, autorităţile ar putea efectua controale amănunţite. Practic, rezultatele detectorului reprezintă primul semnal de alarmă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Pieţele din Iaşi, luate la puricat cu detectorul de pesticide. Fructele preferate de români, cu valori periculoase, peste limita admisă