Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un pilot trage un semnal de alarmă, după alerta cu bombă de pe Otopeni: "Probabil într-un caz real am fi fost martorii unei catastrofe"

Amenințarea cu bombă de pe aeroportul Otopeni declanșează o alertă la cel mai înalt nivel. Suntem țară NATO, expusă amenințărilor, dar nu avem proceduri sau nu le respectă nimeni. Este prima reacție după ce experţii au ascultat înregistrările conversaţiilor dintre piloţi şi turnul de control. Pasagerii au fost ţinuţi peste 25 de minute în avionul în care se presupunea că este o bombă, timp în care turnul nu a fost capabil să coordoneze operatiunea de evacuare și dădea comenzi confuze pilotului. 

de Andre Rotaru

la 05.10.2020 , 21:43

  • Timpul pierdut la alerta cu bombă de pe Otopeni putea provoca o tragedie, avertizează un pilot
  • ROMATSA a deschis o anchetă internă și cercetează incidentul de pe Aeroportul Otopeni
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observatorul orei 19, la Antena 1

Cezar Osiceanu, pilot: În douăzeci şi ceva de minute săream în aer dacă era o bombă pe bune de nu ştiu câte ori. Avem de aface cu o foarte mare breşă în mecanismul ăsta de coordonare, probabil într-un caz real am fi fost martorii unei catastrofe.

O concluzie care dă oricui fiori. Cezar Osiceanu are la activ peste 16.000 de ore de zbor. Le-a acumulat în 40 de ani de pilotaj. A ascultat împreună cu o echipă Observator conversaţia pilotului cu turnul de control şi a rămas uluit.

Cezar Osiceanu, pilot: Am avut alertă de bagaj neidentificat. Eram la baia mare, începusem rulajul, am dispus pe loc reîntoarcerea în poziţie. De la momentul primirii au fost cam patru minute parcare şi ieşirea pasagerilor

Vezi și

Sâmbătă situaţia a fost alta. Anunţul că la bord s-ar putea afla o bombă a venit târziu, după insistenţe din partea pilotului.

ROMATSA a anunţat că a deschis o anchetă internă. Sunt semne de întrebare privind felul în care situaţia a fost gestionată.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Totuşi, vestea a venit în final pe acelaşi canal, evitat la început de către controlor. Stângăciile au continuat şi la evacuare.

Cezar Osiceanu, pilot: Ce v-am spus. Punct. Le-a spus clar. Domnule, coordonaţi-vă autorităţile între voi. Dacă nu îmi daţi voie dau drumul pe tobogane şi la revedere. Aici este ceva dramatic. Timpul ăsta care poate fi intervalul dintre moarte şi scăpare ei îl pierd cu prostiile astea.

Este şi părerea experţilor în aviaţie.

Reporter: Deznodământul ar fi fost unul mult mai tragic dacă la bord s-ar fi aflat într-adevăr o bombă?

Sorin Stoicescu, expert în aviație: Păi la bulibăşala asta, iarta-mă, dar cred că da.

Compania Aeroporturi Bucureşti, care administrează aeroportul Otopeni, nu a răspuns până acum solicitărilor Observator.

Andre Rotaru Like
Întrebarea zilei
Vi se pare mai eficient să vindeţi haine din garderoba personală online, pe grupuri sau diverse aplicaţii?
Observator » Evenimente » Un pilot trage un semnal de alarmă, după alerta cu bombă de pe Otopeni: "Probabil într-un caz real am fi fost martorii unei catastrofe"