Antena Meniu Search
x

Povestea celui mai mic bebeluş din România, externat după 95 de zile în incubator. Antonia cântărea doar 390 de grame la naştere

Cel mai mic bebeluş din România a fost externat din spital. Fetiţa născută prematur la Spitalul Judeţean din Constanţa, avea doar 390 de grame cand a venit pe lume şi a stat internată mai bine de trei luni până când medicii au decis că poate pleca acasă cu părinţii. 

de Redactia Observator

la 03.02.2024, 20:24

Vezi și

Antonia Maria s-a grăbit să vină pe lume cu patru luni mai devreme.

Andreea Pascal, mamă: Totul a început la 24 de săptămâni, după morfologia de trimestru doi, unde am făcut o hipertensiune indusă de sarcină şi a rezultat lipsa lichidului. Totul a fost de cauză placentară, motiv pentru care a trebuit să fiu operată de urgenţă, să fie scoasă bebelina, să aibă o şansă. 

A fost externată după 95 de zile

Greutatea de doar 390 de grame i-a uimit şi pe medicii care au făcut tot posibilul să o ţină în viaţă şi să o ajute să se dezvolte în afara pântecelui mamei. A ajus la Terapie Intensivă, unde a primit tratament şi hrană specială şi a fost monitorizată non-stop. 

Pe acelaşi subiect

Andreea Pascal, mamă: A stat 95 de zile la incubator, iar sentimente de la neputinţă, pentru că o vedeam acolo şi nu puteam să îi fac nimic, nu puteam să o ating la tristeţe, pentru că s-a întâmplat mult prea devreme, la fericire, când auzeam că ia în greutate, că mănâncă, tot felul de sentimente. 

Medicul neonatolog care a avut grijă de micuţă recunoaşte că toată această perioadă nu a fost deloc uşoară. A sărbătorit împreună cu familia momentul externării. 

Acum fetiţa cântăreşte peste 2 kg

Georgia Ioana Oglindă, medic primar Neonatologie Constanţa: Am avut şi momente de panică pe care le-am trecut cu bine. Ne-am luptat cu toţii de la cel mai mic la cel mai mare ca totul să iasă perfect. Drept urmare, acest copil a plecat acasă sănătos, la greutatea de 2.545 de grame 

Rata copiilor născuţi prematur în România depăşeşte 10%, faţă de 8% cât este la nivel mondial. Îngrijirea micuţilor care vin pe lume prea devreme înseamnă perioade foarte dificile pentru părinţi, eforturi susţinute din partea medicilor neonatologi dar şi costuri mari pentru sistemul de sănătate. 

Cătălin Cîrstoveanu, neonatolog: La noi, timpul mediu de îngrijire este de cam treizeci de zile, pentru că avem pacienţi cu o lungă spitalizare. Unii stau şase luni, unii un an. Am avut pacienţi care au stat chiar şi trei ani de zile în spital. 

Cel mai mic bebeluş din lume s-a născut în Singapore, în 2020. Avea 212 grame, 24 cm lungime şi a fost externat după 13 luni de tratament. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 11 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Povestea celui mai mic bebeluş din România, externat după 95 de zile în incubator. Antonia cântărea doar 390 de grame la naştere