Antena Meniu Search
x

Schema prin care 4 femei au plănuit să vândă nou-născutul unei ucrainence către un cuplu din România. Ce i-au promis pentru a renunţa la copil

Patru femei din Moldova şi o femeie din Ucraina sunt cercetate după ce au pus la cale un plan prin care să vândă bebeluşul unei ucrainence pe care au ademenit-o în Moldova unui cuplu din România. Victima era pe cale să îşi piardă copilul fără urme, însă autorităţile au salvat-o la timp.

de Redactia Observator

la 03.02.2024, 13:08

Schema prin care 4 femei au plănuit sâ vândă nou-născutul unei ucrainence către un cuplu din România. I-au promis pentru a renunţa la copil
Schema prin care 4 femei au plănuit sâ vândă nou-născutul unei ucrainence către un cuplu din România. I-au promis pentru a renunţa la copil

Patru femei, dintre care trei moldovence, președinta unei fundații de copii, o șefă de maternitate și o notară, dar și o femeie din Ucraina au pus la cale o schemă prin care un nou-născut în Chișinău urma să fie vândut spre „adopție” unui cuplu din România. În urma presiunilor făcute, victima, mama copilului, care s-a dovedit a fi o femeie din Ucraina, era pe cale să-și piardă copilul fără urmă. Dosarul a fost instrumentat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și transmis în judecată. Bănuitele implicate în schemă riscă până la 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață. 

Din grup făceau parte o notară şi şefa unei maternităţi

Membrii grupului infracțional au ademenit în Moldova femeia însărcinată – cetățean al Ucrainei – pentru ca aici să-i dea naștere copilei. Motivul inițial era plin de umanitate și anume facilitarea nașterii în afara războiului. Din grupul infracțional fac parte: președinta unei fundații de copii (în calitate de organizator și făptuitor), o șefă de maternitate și o notară (în calitate de complice) – din Moldova, o femeie (în calitate de făptuitor) din Ucraina și un cuplu din România (cumpărători).

Așa cum victima în vârstă de 38 de ani este mama mai multor copii, membrele grupului infracțional au supus-o presiunii psihologice ca să refuze creșterea copilei ce urma să o nască, întrucât oricum autoritățile ucrainene o vor lipsi de copil pentru că nu are resurse financiare pentru întreținerea tuturor copiilor. În schimbul acceptării să dea spre adopție copilul pentru un cuplu român, femeii i-au fost promiși bani și unele bunuri. 

Pe acelaşi subiect

Cum au încercat să o păcălească pe victimă

Femeile implicate în schemă au profitat nu doar de starea de război din Ucraina și situația financiară dificilă a victimei, dar și de faptul că nu cunoaște limba română.

Tot cu bani au fost ademenite să se implice în schemă și șefa de maternitate din Chișinău, dar și notara care a contribuit la formalizarea declarațiilor privind stabilirea paternității și a declarației prin care cumpărătorul român urma să devină tatăl legal al copilei. Ca rezultat, în certificatul de naștere al nou-născutei figura numele de familie al cumpărătorului, ca fiică biologică a lui, ceea ce i-ar fi permis să părăsească Moldova împreună.

Schema ilegală a fost stopată după ce la CCTP a ajuns o sesizare a centrului de plasament în care victima era adăpostită. La solicitarea PCCOCS în privința membrilor grupului infracțional a fost aplicat un set de măsuri non-privative de libertate, astfel încât persoanele să nu împiedice desfășurarea investigațiilor. Acum, dosarul a fost trimis în judecată de procurorii PCCOCS, iar Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, urmează să se pronunțe, timp în care cei vizați de investigațiile penale beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Cumpărătorii din România urmează să fie investigați în statul vecin, în baza solicitării PCCOCS.

Ce pedeaspă riscă femeile

Conform Codului penal, pentru infracțiunea de trafic de copii comisă în aceste împrejurări, în scopul vânzării și cumpărării nou-născutei, președinta de fundație (în calitate de organizator) și celelalte învinuite (în calitate de autori și complici) riscă pedeapsa cu închisoare de la 15 la 20 de ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani sau cu detenţiune pe viaţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Schema prin care 4 femei au plănuit să vândă nou-născutul unei ucrainence către un cuplu din România. Ce i-au promis pentru a renunţa la copil