Antena Meniu Search
x

Povestea impresionantă din spatele unui rege: Juan Carlos I al Spaniei

A fost rege al Spaniei dar s-a născut pe 5 ianuarie 1938, la Roma. Familia sa a ajuns aici după abdicarea bunicului său, Regele Alfonso XIII.

A fost rege al Spaniei dar s-a născut pe 5 ianuarie 1938, la Roma. Familia sa a ajuns aici după abdicarea bunicului său, Regele Alfonso XIII.

În Spania s-a mutat în 1948 pentru a fi educat acolo după ce tatăl său l-a convins pe Franco să permită acest lucru. Și-a început studiile la San Sebastián și le-a terminat în 1954 la institutul San Isidro din Madrid. A intrat în armată, pregătindu-se să devină ofițer în perioada 1955-1957 la Academia Militară din Zaragoza.

În 1962 se căsătoreşte, la Atena, cu Prințesa Sofia a Greciei și Danemarcei, fiica regelui Paul al Greciei. După luna de miere, prinţii au locuit în Palatul Zarzuela din Madrid. Prințesa Sofia era ortodoxă însă s-a convertit la roman-catolicism pentru a deveni regină a Spaniei. Împreună au două fiice și un fiu.

De la copii, regele are opt nepoți: Felipe Juan Froilán și Victoria Federica de la Infanta Elena; Juan Valentín, Pablo Nicolás, Miguel și Irene de la Infanta Cristina; Leonor șiSofía de la Infantele Felipe.

În 1972, Juan Carlos, marinar pasionat, a concurat la proba Dragon la Jocurile Olimpice de vară din 1972 deși nu a câștigat nici o medalie. În vacanțele de vară, familia regală merge la palatul Marivent (Palma de Mallorca) și pe yachtul Fortuna cu care partcipă la competiții de navigație. Iarna, de obicei merg la schi la Baqueira-Beret și Candanchú (Pirinei).

În 1969, Juan Carlos a fost desemnat oficial succesor la şefia statului spaniol, şi şi-a început etapa activităţilor oficiale. La moartea lui Francisco Franco, Juan Carlos a fost proclamat rege - la 22 noiembrie 1975 - şi şi-a rostit în faţa camerelor reunite ale legislativului primul mesaj către naţiune, în care şi-a exprimat ideile de bază: restabilirea democraţiei şi dorinţa de a fi regele tuturor spaniolilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Povestea impresionantă din spatele unui rege: Juan Carlos I al Spaniei