Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Prăpădul din Galaţi, pe prima pagină în presa internaţională. BBC: "Furtuna Boris s-a dovedit mortală în România"

Inundaţii în Galaţi. Prăpădul din ţară nu a trecut neobservat nici în afară şi a ocupat primele titluri în presa internaţională. Dezastrul provocat de ploile torenţiale şi de inundaţiile istorice, care au făcut ravagii mai ales în Galaţi, au stârnit o serie de reacţii în mai multe ţări din toată lumea. Marile publicaţii din Marea Britanie, Franţa şi SUA au scris despre moartea tragică a celor patru persoane care au fost luate pe sus de ape din case sau curţi, dar şi despre pagubele lăsate în urmă de furia naturii

de Redactia Observator

la 15.09.2024 , 09:19

"Furtuna Boris s-a dovedit mortală în România, unde patru persoane şi-au găsit sfârşitul în timpul inundațiilor din regiunea de sud-est a judeţului Galați", scrie publicația britanică BBC pe prima pagină, prezentând situaţia provocată de ploile torenţiale în nordul Moldovei.

Primarul orașului Slobozia Conachi, un sat din regiunea Galați, a declarat că 700 de case au fost inundate. "Este o catastrofă de proporții epice", a spus Emil Dragomir, potrivit jurnaliştilor britanici.

BBC a prezentat pe larg dezastrul din România, dar şi din alte ţări. Precipitațiile extreme devin din ce în ce mai probabile în Europa, ca și în mare parte din lume, din cauza schimbărilor climatice.

Vezi și

Ploile torenţiale lovesc ţări din Europa Centrală şi de Est: România, Cehia, Polonia, Austria

Pe acelaşi subiect

În ultimele zile, ploile torenţiale s-au abătut asupra Europei Centrale şi de Est, umflând râurile şi declanşând avertizări de inundaţii în Republica Cehă, Polonia, Austria, Slovacia şi Ungaria.

România a înfiinţat tabere de refugiaţi şi a lansat operaţiuni de salvare după ce inundaţiile au ucis cel puţin patru persoane şi au distrus mii de case în estul ţării, mai notează BBC. Sunt folosite bărci şi avioane militare pentru a muta oamenii în siguranţă, iar prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că prioritatea actuală este de a preveni alte pierderi de vieţi omeneşti.

Barierele împotriva inundaţiilor din capitala cehă Praga au fost ridicate, în timp ce în unele părţi ale Poloniei locuitorii au fost evacuaţi. În Polonia, ministrul de interne Tomasz Siemoniak a declarat că există o "situaţie dificilă" în zonele din jurul a patru râuri. În sud-vest, râul Biala a depăşit nivelurile de siguranţă cu doi metri şi există o îngrijorare deosebită cu privire la oraşele din apropiere Morow şi Glucholazy. Locuitorul din Glucholazy, Piotr Jakubiec, a declarat că a pregătit saci de nisip şi pompe pentru a devia apa, dar că este "imposibil de prezis ce se va întâmpla". 

În oraşul Wroclaw, mii de locuitori au fost nevoiţi să folosească scările blocurilor înalte, deoarece lifturile au fost închise din cauza temerilor legate de inundaţii, a raportat presa locală. Premierul Donald Tusk a încercat să asigure publicul că prognozele "nu sunt prea alarmante" şi că ameninţarea nu se extinde la întreaga ţară.

În Cehia a fost declarată alertă maximă de inundaţii

În Praga, barierele împotriva inundaţiilor au fost ridicate, digurile au fost închise publicului, iar grădina zoologică a fost închisă. Vineri dimineaţă, o poartă de oţel de un metru grosime a fost folosită pentru a închide aşa-numitul Canal al Diavolului sau Certovka, care traversează oraşul. Poarta face parte dintr-o reţea naţională de apărare împotriva inundaţiilor instalată pentru a preveni repetarea pagubelor catastrofale cauzate de inundaţiile din 1997 şi 2002.

În acest weekend, atenţia se concentrează asupra zonelor centrale şi estice ale ţării, în special asupra Moraviei de Nord, unde 50 de persoane şi-au pierdut viaţa în 1997.

Alertă şi şi în Austria. Meteorolog: "Ceea ce trăim este extraordinar, dacă nu chiar fără precedent"

În Austria, care, potrivit oficialilor, a înregistrat cea mai caldă lună august de la începutul înregistrărilor, centrul de avertizare în caz de furtună UWZ a declarat că, în unele părţi, recordurile anterioare pentru întreaga lună septembrie vor fi "depăşite în doar câteva zile". Manuel Kelemen, un meteorolog pentru Puls24 TV, a declarat că "ceea ce trăim este extraordinar, dacă nu chiar fără precedent". Sunt posibile, de asemenea, inundaţii şi alunecări de teren, iar în Viena sunt aşteptate vijelii, iar căderile abundente de zăpadă din vest au provocat, de asemenea, perturbări ale traficului.

Ploi torenţiale continue sunt aşteptate şi peste graniţă, în landul german Bavaria.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Evenimente » Prăpădul din Galaţi, pe prima pagină în presa internaţională. BBC: "Furtuna Boris s-a dovedit mortală în România"