Prefectul Capitalei a refuzat prelungirea stării de alertă în Sectorul 1: "Societatea de salubrizare a dat asigurări că are capacitatea să continue"
Alin Stoica, prefectul Capitalei, a anunţat că starea de alertă nu va fi prelungită în Sectorul 1, în criza deşeurilor. Primarul Clotilde Armand mai dorea alte 15 zile de stare de alertă în Sectorul 1. Asta deşi sectorul este în sfârşit curat şi rar mai vezi câte un sac de gunoi abandonat pe stradă.
Potrivit prefectului Capitalei, Alin Stoica, decizia a fost luată în baza informaţiilor primite de la DSP, Garda de Mediu şi Agenţia de Mediu, având în vedere că situaţia salubrităţii în teren este una bună.
Cele mai importante declaraţii ale prefectului Alin Stoica
- Nu se impune prelungirea acestei măsuri
- Societatea de salubrizare a dat asigurări că are capacitatea să continue;
- Situaţia din Sectorul 1 va fi monitorizată în mod continuu;
- Serviciul Romprest trebuie să continue. După cum ştim există un diferendum între cele două părţi;
- Romprest va funcţiona la capacitate. Din discuţiile pe care le-am avut îşi vor continua activitatea. Evident ei solicită plata din partea Primăriei Sectorului 1;
Alin Stoica, prefectul Capitalei, declarase încă de aseară, pentru Observator, că "lucrurile s-au îmbunătăţit" în Sectorul 1. "S-au strâns deşeurile pe care le identificaseră că erau depozite necontrolate. S-a îmbunătăţit şi situaţia salubrizării stradale", declara Alin Stoica.
Ce se întâmplă după ridicarea stării de alertă
Odată ce starea de alertă se încheie, primarul Sectorului 1 nu mai poate angaja alte firme de salubritate. Astfel că, Romprest va curăţa singur sectorul însă la capacitate redusă, din cauza datoriilor primăriei de peste 100 de milioane de lei. Asta înseamnă că s-ar putea reveni la situaţia de acum o lună.
În ultimele săptămâni, Clotilde Armand a angajat alte două firme de salubritate pentru a face curat în sector. Valoarea celor două contracte se ridică la peste 6 milioane de lei. Luna viitoare, Curtea de Conturi va face un control la primăria sectorului 1 cu privire la cheltuielile din acest an.
Clotilde Armand a cerut prelungirea stării de alertă în Sectorul 1
Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Sector 1 aprobase, duminică, prelungirea stării de alertă pe raza sectorului, iar hotărârea a fost trimisă prefectului Capitalei, care urmează să ia o decizie.
În hotărâre se arată că se solicită prefectului prelungirea stării de alertă cu 15 zile, începând din 23 august, ora 00.00.
"Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a convocat astăzi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Sector 1. Acesta a aprobat prelungirea (...) pe raza UAT Sectorul 1 cu 20 voturi pentru din 27. Hotărârea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a Sectorului 1 a fost trimisă astăzi Prefectului Municipiului Bucureşti care urmează să ia o decizie", a transmis biroul de presă al Primăriei Sectorului 1.
În 23 iulie s-a declarat stare de alertă în Sectorul 1 al Capitalei pentru o perioadă de o lună, pe fondul crizei gunoaielor.
Câte gunoaie au fost strânse în starea de alertă
Pe perioada stării de alertă, firma Romprest a adunat de pe străzile sectorului 1800 de tone de deşeuri de pe domeniul public, 1780 de tone de gunoi din depozite necontrolate şi 170 de tone de deşeuri de pe străzi şi trotuare. Plus 1200 de metri cubi de deşeuri vegetale. Pentru serviciile prestate nu au fost încă plătiţi.
Sorin Velicu, director Romprest: Deocamdată noi nici măcar luna iunie la salubrizare stradală nu a fost achitată.
Totul pentru că primarul Clotilde Armand nu a negociat cu firma de salubritate pe perioada stării de alertă, aşa cum ar fi trebuit.
Daniel Ciungu, consilier PNL Sector 1: Primarul era obligat sa faca mai intai o negociere cu prestatorul si daca nu se intelegea sa meargă in instanta pentru reziliere. Nu ştim sa se fi intamplat acest lucru, desi i-am dat un termen care deja a expirat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰