Antena Meniu Search
x

Video Pregătiri în caz de cutremur major în România. Cinci companii-cheie din ţară, atenţionate să ia măsuri

Autorităţile le cer companiilor din energie să fie pregătite pentru un seism major. Fiecare va trebui să-şi pună la punct planul de intervenţie, în aşa fel încât să sisteze alimentarea cu gaze în câteva secunde de la producerea cutremurului. Specialiştii spun că şi consumatorii casnici trebuie să îşi ia măsuri de protecţie - să instaleze de la senzori de gaz la centrale performante care se opresc din funcţionare în caz de pericol. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 15.02.2023, 19:28

Vezi și

La staţia de comprimare a gazelor din Butimanu ajung gazele de la cel mai mare depozit de din ţară, cel de la Bilciureşti, unde sunt stocaţi în prezent peste 1,3 miliarde de metri cubi.

Vasile Cârstea, director Depogaz: Orice scăpare de gaz, orice emanaţie este un potenţial pericol pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă.

Cel mai mare operator de înmagazinare a gazelor din România a luat măsuri

La fel şi în cazul unui cutremur. Aşa că cel mai mare operator de înmagazinare a gazelor din România a luat deja măsuri.

Pe acelaşi subiect

Mădălina Chiţac, reporter Observator: În această staţie de comprimare a gazelor au fost montaţi senzori care detectează vibraţiile. Aşa arată un senzor. Este montat pe fiecare compresor în parte, iar atunci când compresorul se mişcă, şi vorbim despre o mişcare care poate să fie chiar şi de câţiva milimetri, atunci se transmite un semnal de alarmă către centrul de comandă şi întregul sistem este oprit.

Vasile Cârstea, director Depogaz: Cei care asigură supravegherea iau măsurile necesare în continuare pentru a putea readuce instalaţiile tehnologice în sarea de funcţionare iniţială. S-ar putea întâmpla tragedii.

Ministerul Energiei le-a cerut cerut companiilor energetice de stat să actualizeze planurile de intervenție în caz de cutremur, după ce, în ultimele două zile, seismele au lovit zona Olteniei.

Corina Murafa, expert energie: Toate companiile din sectorul energetic sunt companii care fac parte din aşa-numitele obiective naţionale de infrastructură critică.

Este cazul Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica. De ele depinde funcţionarea tuturor instituţiilor care trebuie să intervină în caz de dezastre. Populaţia, în schimb, ar putea rămâne o scurtă perioadă fără energie.

Corina Murafa, expert energie: În primele zile, trebuie să fim pregătiţi, într-un caz de seism major, să trăim fără electricitate şi fără gaz natural. Se recomandă să avem acel kit de cutremur în fiecare locuinţă, tocmai ca să putem să suprvieţuim pentru un număr de zile 2-3-5, până când suntem găsiţi, şi fără aceste utilităţi de bază.

Ce spun specialiștii în energie

Cutremurele pot secționa sau fisura instalațiile de utilizare sau conductele de distribuție gaze, creând un real pericol. Aşa că specialiştii din energie spun că este necesar să avem în case senzori montaţi la instalaţiile de gaze, pe care să le oprească în caz de avarie.

Vasile Cârstea, director Depogaz: La aragaz au montat un sistem de detecţie în interior care îţi spune şi dacă sunt emanaţii duce la închiderea alimentării.

În cazul unui cutremur, recomandarea este să se întrerupă cât de repede posibil alimentarea cu gaze, curent electric şi apă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Pregătiri în caz de cutremur major în România. Cinci companii-cheie din ţară, atenţionate să ia măsuri