Antena Meniu Search
x

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a murit la 58 de ani

Dupa o perioada indelungata in care s-a confruntat cu cancerul, presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a murit marti dupa-amiaza, la varsta de 58 de ani.

UPDATE 01:25 - Guvernul venezuelean a scos pe strazile oraselor mari militari si agenti de politie, pentru a "garanta pacea" dupa moartea presedintelui Hugo Chavez, a mai anuntat vicepresedintele Nicolas Maduro.

"Armata nationala si politia nationala au fost mobilizate pentru protejarea poporului nostru si garantarea pacii", a declarat Maduro.

"Suntem uniti in respectarea Constitutiei si a vointei comandantului nostru suprem Hugo Rafael Chavez Frias", a dat asigurari ministrul Apararii, Diego Molero, care a intervenit la Televiziunea publica alaturi de principalii comandanti militari, informeaza Antena 3.


Anuntul decesului conducatorului venezuelean a fost facut de vicepresedintele Nicolas Maduro. "Am primit informatia cea mai grea si cea mai tragica pe care am putea-o anunta poporului nostru. La ora 16.25 (22.55 ora Romaniei), astazi, 5 martie, a murit comandantul nostru, presedintele Hugo Chavez Frias", a declarat Maduro.

Hugo Chavez, autodeclarat "un socialist secolului 21", a fost ales in mod democratic ca presedinte in 1999, timp in care a inceput o noua era in ceea ce priveste politica Venezuelei si relatiile internationale ale tarii.

A facut din Venezuela cel mai vocal adversar al Statelor Unite din regiune si i-a determinat si pe alti lideri sa ii urmeze exemplul. Insa ultimele luni din viata lui Chavez au fost marcate de o tacere care nu il caracteriza pe cel care a vrut intotdeauna sa para un presedinte deschis fata de poporul sau. Lipsa de comunicare cu publicul s-a datorat starii de sanatate care s-a "complicat", dupa cum au declarat membri ai guvernului sau.

Chavez a suferit o a patra operatie din cauza cancerului pe 11 decembrie in Cuba si nu a mai fost vazut in public de atunci. Cateva poze postate pe Twitter in luna februarie au fost ultimele imagini publice cu presedintele.

In cursul zilei de joi, guvernul de la Caracas a declarat ca Hugo Chavez sufera de o noua infectie respiratorie, din cauza careia starea lui de sanatate este, din nou, delicata. Anuntul a fost facut in urma unui protest al cetatenilor, care cereau adevarul despre presedintele lor.

Presedintele Venezuelei s-a intors la Caracas in urma cu doua saptamani si a fost internat imediat in spitalul militar din capitala, dupa ce a fost spitalizat timp de doua luni la Havana.

Efectele politice ale mortii presedintelui Hugo Chavez

Hugo Chavez lasa in urma sa o natiune divizata, in mijlocul unei crize politice care s-a adancit, mai ales in ultimele saptamani, in care presedintele a zacut in spitale din Caracas si Havana, slabit, tacut si departe de ochii lumii. Disparitia sa, dintr-o tara pe care a dominat-o timp de 14 ani, pune la indoiala viitorul revolutiei sale socialiste.

Decesul lui Chavez modifica atat balanta politica din Venezuela, al patrulea exportator strain de petrol al Statelor Unite, cat si situatia din America Latina, unde presedintele conducea un grup de natiuni intr-o incercare de a diminua influenta americana in regiune.

Cine va fi urmatorul presedinte al Venezuelei?

Constitutia prevede ca, in cazul in care presedintele tarii decedeaza, natiunea trebuie sa organizeze o noua alegere pentru succesorul sau, in termen de 30 de zile. In acest timp, conducerea statului ii revine vicepresedintelui.

Cel mai probabil, in timpul alegerilor urmatoare se vor infrunta actualul vicepresedinte, Nicolas Maduro, pe care Hugo Chavez l-a desemnat succesorul sau politic, si Henrique Capriles Radonski, un tanar guvernator care a pierdut alegerile prezidentiale in octombrie, in fata lui Chavez.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a murit la 58 de ani