Antena Meniu Search
x

Preţul plătit de româncele plecate la muncă în Italia: 'Românii sunt nişte morţi de foame'

Jurnaliştii italieni de la Corriere della Sera au făcut o anchetă amplă despre preţul scump pe care româncele angajate ca badante în Italia l-au plătit pentru un trai mai bun.

Alin Tarnovschi
de Alin Tarnovschi

la 09.04.2019, 15:26

Jurnaliştii italieni de la Corriere della Sera au făcut o anchetă amplă despre preţul scump pe care româncele angajate ca badante în Italia l-au plătit pentru un trai mai bun.

Potrivit italienilor, aproape un milion de românce lucrează ca badante în Italia, iar cele care se întorc în ţară suferă de sindromul Italia, o boală ce nu este recunoscută, dar are consecinţe extrem de grave.

Jurnaliştii italieni au mers la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, acolo unde multe dintre badantele care au muncit în Italia au ajuns pentru a se trata.

Copii lăsaţi să crească singuri sau în grija unor bunici, episoade de psihoză şi o viaţă irosită pentru o mână de bani din care multe nu au rămas cu mare lucru.

Pe acelaşi subiect

Acestea sunt doar câteva dintre consecinţele pe care româncele plecate la muncă în Italia le-au suferit în speranţa că vor reuşi să le ofere copiilor un trai mai bun.

Mii de românce care au lucrat ca badante suferă de sindromul Italia

'Nicoleta, eşti o împuţită'

Nicoleta, o româncă cu care jurnaliştii de la Corriere della Sera au vorbit la spitalul de psihiatrie din Iaşi a povestit că şi-a distrus viaţa după ce a muncit timp de 10 ani ca badantă în Italia.

Întoarsă acasă, românca şi-a îndepărtat familia şi a suferit crize de paranoia.

'M-am întors acasă şi mi-am dat seama că vorbeam cu vocile din capul meu', a explicat femeia.

Nicoleta a povestit că a muncit, timp de 10 ani, pentru un bătrân bolnav de Alzheimer din Treviso, şi pentru soţia acestuia.

'Le aud obsesiv (n.r. vocile) cum strigă şi îmi ordonă: Nicoleta, eşti o împuţită! Nicoleta, vino aici şi curăţă!, Taci din gură, Nicoleta!', a declarat românca pentru jurnaliştii italieni.

Mii de românce care au muncit în Italia se tratează la spitalul de psihiatrie Socola

'Voi românii sunteţi nişte morţi de foame'

Elena Alexe, în vârstă de 60 de ani, vine de cinci ani la tratament la spitalul de psihiatrie Socola.

Românca a povestit jurnaliştilor italieni calvarul prin care a trecut pentru a le oferi copiilor săi un trai mai bun în România.

'Îmi puseseră un pat pe coridor, lângă cel al câinelui. Fata bătrânului mă jignea şi mă umilea mereu. Îmi spunea că noi, românii, suntem vai de capul nostru, nişte morţi de foame', a precizat femeia.

Elena a explicat că a renunţat la părinţii ei din România pentru a avea grijă de părinţii unor italieni, în timp ce fiul său avea părul alb la 19 ani, dormea cu poza ei sub pernă şi a ameninţat-o că se va sinucide dacă nu vine acasă.

Efortul supraomenesc al acestor românce, care nu şi-au dorit decât să le ofere o viaţă mai bună celor dragi, s-a transformat dintr-un vis frumos, într-un coşmar din care puţine au reuşit să iasă cu bine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Preţul plătit de româncele plecate la muncă în Italia: 'Românii sunt nişte morţi de foame'