Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban: Prima exploatare offshore ar putea începe în acest an

Ludovic Orban a afirmat, la o dezbatere pe tema investiţiilor din judeţul Vrancea, că este posibil ca în cursul acestui an să înceapă prima exploatare offshore şi parte din taxele care sunt colectate din exploatările de gaz de la Marea Neagră este posibil să se constituie într-un fond care să finanţeze astfel de investiţii.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 27.02.2021, 19:13

Ludovic Orban: Prima exploatare offshore ar putea începe în acest an
Ludovic Orban: Prima exploatare offshore ar putea începe în acest an - Minden Pictures / Emanuel Titus iliesi via Hepta

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a spus că o parte din banii colectați din exploatările de gaz din Marea Neagră se vor constitui într-un fond care să finanţeze investiţii.

"Pe gaz, pe lângă alocarea de 200 milioane pe exerciţiul actual, eu cred că putem să solicităm finanţare şi pe PNRR. De asemenea, noi am solicitat deja, în cadrul bugetului 2021 - 2027, încă 800 de milioane. (...) E o nevoie mare de tot de finanţare. Aici trebuie să vă spun că noi am prevăzut şi am făcut o modificare la Legea gazelor şi electricităţii prin care 50% din taxe..., odată ce pornesc exploatările offshore şi deja e posibil în cursul acestui an să înceapă prima exploatare offshore, o parte din taxele care sunt colectate din exploatările de gaz de la Marea Neagră, exploatări offshore, să se constituie într-un fond care să finanţeze astfel de investiţii. Adică este posibil să avem o resursă şi bugetară pentru a suplimenta aceste investiţii", a afirmat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Proiecte lansate prin Compania Naţională de Investiţii

Ludovic Orban s-a referit şi la Compania Naţională de Investiţii, menţionând că pot fi lansate proiecte noi prin această companie.

"Anul acesta am prevăzut o sumă efectivă de aproximativ un miliard. Am prevăzut credite de angajament care să permită lansarea de noi proiecte. Ştiţi că am modificat legislaţia şi am creat posibilitatea de a finanţa şi alte categorii de proiecte decât cele care erau finanţate. Că realitatea este că şcoli, grădiniţe, săli de sport s-au cam făcut şi atunci am vrut să extindem un pic portofoliul de proiecte pe CNI. Deci există o sumă alocată pe credite de angajament, care să permită începerea de proiecte noi", a adăugat Orban.

La dezbaterea de la Focșani au participat mai mulţi primari din judeţul Vrancea, precum şi europarlamentarul Siegfried Mureşan, deputaţii Ion Ştefan şi Ionel Dancă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Ludovic Orban: Prima exploatare offshore ar putea începe în acest an