Antena Meniu Search
x

Video Primăria Capitalei a câștigat procesul cu proprietarii Cathedral Plaza, iar acum blocul ilegal trebuie demolat. Reacția Arhiepiscopiei Romano-Catolice

Primarul general al Capitalei a câştigat procesul cu proprietarii Cathedral Plaza. Tribunalul Bucureşti a respins cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza, asta după ce primăria făcuse recurs la o decizie care suspenda dispoziţia de demolare dată de Nicuşor Dan. Primarul precizează, într-o postare pe facebook, că litigiul a început în 2013 și s-a finalizat, ieri, în primă instanță. Dar şi că poziţia lui, personală, dar şi în faţa instanţei, a fost de "respingere a cererii de intrare în legalitate și de desființare a clădirii". 

de Redactia Observator

la 13.05.2023, 10:14

Vezi și

Cathedral Plaza, construită între 2006 şi 2010, lângă Catedrala Sfântul Iosif din centrul Capitalei, a stârnit un scandal imens la momentul construcției. Despre decizia de ieri, Arhiepiscopia Romano-Catolică, cea care a fost prima care a atacat autorizaţia de construcţie a clădirii de birouri, susţine că primarul general este obligat "să continue demersurile de desființare a acestei construcții nelegale".

Ultima încercare de menţinere a Cathedral Plaza se dovedeşte a fi un eşec, primarul general fiind obligat să emită actul de respingere a cererii de intrare în legalitate a construcţiei, arată Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti.

Reacția Arhiepiscopiei Romano-Catolice

"Tribunalul Bucureşti a înţeles ce înseamnă să dea trecutului nostru un viitor! Decizie fermă - Cathedral Plaza nu poate intra în legalitate. Primarul general este obligat să emită actul de respingere a cererii de intrare în legalitate", precizează sursa citată într-un comunicat. Arhiepiscopia menţionează că prin Hotărârea nr. 2728 din data de 12.05.2023 Tribunalul Bucureşti a respins cererea Milllenium Building Development SRL de a intra în legalitate cu construcţia Cathedral Plaza, "obligându-l în acest fel pe primarul general al Municipiului Bucureşti să continue demersurile de desfiinţare a acestei construcţii nelegale".

Pe acelaşi subiect

"După 9 ani în care s-au încercat toate tertipurile juridice pentru intrarea în legalitate, clădirea "Cathedral Plaza" rămâne aşa cum este: o mostră a modului brutal în care a fost încălcată legea, o dovadă a complicităţii celor care au conceput, avizat şi autorizat această clădire, un tablou al incapacităţii autorităţii locale de a reinstaura legalitatea şi a aduce terenul la starea iniţială în mandatele anterioare a doi primari generali, o breşă în decizia politică şi administrativă tributară unor interese sau presiuni ale afaceriştilor care înţeleg greşit noţiunea de investitor, confundând-o cu cea de cuceritor sau stăpân", se apreciază în comunicat.

Potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, după condamnări succesive ale actului de autorizare, ale edificării şi ale menţinerii construcţiei, pronunţate de cele mai diverse autorităţi şi instituţii, de numeroase instanţe din Bucureşti şi din ţară, de organizaţii neguvernamentale, "ultima încercare de menţinere a clădirii ilegale se dovedeşte a fi un eşec, menit să confirme că în România trebuie să înceteze odată pentru totdeauna harababura din domeniul urbanismului şi al autorizării construcţiilor".

"Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti a dovedit ataşamentul neclintit faţă de valorile arhitecturale, de patrimoniu cultural şi bisericesc, încercând să fie un exemplu demn de urmat pentru toţi cei care sunt vătămaţi de interesele pecuniare ale unor conducători vremelnici ai administraţiei. Îndemnul nostru este: aveţi curaj, nu cedaţi în faţa presiunilor, nu vă lăsaţi îngenuncheaţi de calomnii, credeţi în reuşita voastră, respectaţi legea pentru a fi respectaţi!", a declarat Înalt Preasfinţitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, citat în comunicat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Primăria Capitalei a câștigat procesul cu proprietarii Cathedral Plaza, iar acum blocul ilegal trebuie demolat. Reacția Arhiepiscopiei Romano-Catolice