Antena Meniu Search
x

Demolarea clădirii de 75 de metri din Bucureşti se amână, temporar. Operaţiunea ar urma să coste o sumă uriaşă

Proprietarul Cathedral Plaza a atacat în instanţă decizia Primăriei Capitalei de a demola clădrea, astfel că, până la o soluţionare, operaţiunea nu va putea începe.

de Redactia Observator

la 04.10.2022, 22:19

Vezi și

Pe 20 iulie 2022, Nicuşor Dan a semnat decizia prin care urma demolarea clădirii Cathedral Plaza. Operaţiunea, una extrem de complicată, ar urma să înceapă în vara lui 2023, însă între timp proprietarul l-a dat în judecată, astfel că decizia este suspendată. Nicuşor Dan a reacţionat pe contul de Facebook cu privire la plângerea făcută în instanţă:

"O hotărâre definitivă din 2010 a constatat ca autorizația prin care imobilul a fost construit este nelegală și că avizul Ministerului Culturii pe care s-a bazat este nul.

O hotărâre definitivă din 2013 obliga Primarul Municipiului București să emită dispoziția de demolare. Instanța reține că “se afectează nu un spațiu public, ci un spațiu public cu valoare istorică deosebită” și că se încalcă dreptul la libertate religioasă.

Am emis in iulie 2022 dispoziția de demolare preluând copy-paste dispozitivul hotărârii definitive din 2013.

Proprietarul clădirii a solicitat atât anularea cât și suspendarea dispoziției de demolare motivând în esență că are pe rolul instanțelor o cerere de intrare în legalitate a imobilului și că dispoziția de demolare trebuie să aștepte soluționarea litigiului de intrare în legalitate.

Tribunalul București a soluționat pentru moment cererea de suspendare a dispoziției de demolare. A reținut probabil (hotărârea nu este redactată) că există un risc ca imobilul să fie demolat înainte de soluționarea cererii de anulare a dispoziției de demolare.

Vom exercita recurs la Curtea de Apel București împotriva sentinței de ieri a Tribunalului. Esențial este că dispoziția de demolare este copy-paste din dispozitivul unei hotărâri judecătorești definitive.

Evident, proprietarul clădirii ilegale are dreptul să facă toate demersurile legale pentru a-și salva clădirea. Însă a face plângere penală împotriva primarului care a pus în executare o hotărâre definitivă depășește orice limită a tupeului.", a scris pe Facebook Nicuşor Dan.

Demolarea Cathedral Plaza, extrem de complicată

Cladirea Cathedral Plaza din Bucureşti va putea fi demolată doar bucată cu bucată, au decis inginerii. Procedura va dura un an, deoarece sistemele de demolare prin implozie sunt excluse. 

Dana Ioanițescu, reprezentant firmă de demolări: "Posibillitatea este una singură, de fapt şi sigură în acelaşi timp şi anume o demolare mecanizată. Practic sa demolăm în ordinea inversă construirii ei. Bucată cu bucată, începând evident de la ultimul etaj. Se incepe prin montarea unor macarale turn, apoi se montează niste sisteme de protectie, plasă pe faţadă, protecţie antipraf."

Tot la început vor fi scoase toate geamurile clădirii. Apoi, întreg şantierul va fi deasupra clădirii, pe acoperiş, la 75 de metri înălţime. Acolo, echipe de muncitori cu mini excavatoare vor rupe părţi din clădire de la exterior către interior. Toate vor fi coborâte, bucată cu bucată, cu ajutorul unor macarale. Fiecare etaj va fi demontat separat. Acelaşi sistem a fost folosit şi pentru a demola Turnul Basarab, unde se testau ascensoarele din Palatul Parlamentului. O clădire înaltă de 115 metri, cu 23 de etaje. 

60 de milioane de euro a costat ridicarea Cathedral Plaza. Dacă în urmă cu 10 ani, costurile pentru demolarea clădirii erau de 20 de milioane de euro, acum, Nicuşor Dan spune că va pune la pământ blocul cu doar 6 milioane de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Demolarea clădirii de 75 de metri din Bucureşti se amână, temporar. Operaţiunea ar urma să coste o sumă uriaşă