Video Primăria începe a treia bătălie cu ciorile din Cişmigiu, după ce până acum le-a pierdut pe toate. Localnicii, singurii speriaţi până acum
Primăria Capitalei pregăteşte un joc de lumini ca la discotecă, pentru ciorile din Cişmigiu. Este a treia soluţie pe care edilul o încearcă pentru a speria păsările care dau târcoale în faţa biroului său. Şi locuitorii din zonă se plâng că ciorile fac mizerie şi nu îi lasă noaptea să doarmă. Specialiştii cred că nici această măsură nu va fi câştigătoare.
Nicuşor Dan, primarul Capitalei: S-a încercat şi nu a mers. De cât timp se încearcă? Pai cam de un an şi jumătate se tot încearcă.
Edilii Capitalei sunt în război cu ciorile din parcul Cişmigiu de un an şi jumătate. Până acum, păsările au câştigat toate bătăliile.
O nouă bătălie cu ciorile din Cişmigiu
Andreea Milea, reporter Observator: Inițial, Primăria Capitalei a încercat să alunge ciorile cu ajutorul unor pasari de pradă doar că soluţia nu a functionat asa că a recurs la a doua metodă: a montat aici in parcul cismigiu sisteme care imită sunetul ciorilor doar că nici aşa nu s-au speriat.
- O femeie din Cluj spune că îi e frică să iasă din casă, după ce o cioară a atacat-o. "Mi-a dat cu ciocul"
- Păsările care fac "legea" la intrarea în Baia Mare. Au băgat groaza în oameni: ''Sunt prea multe!''
- Șase ulii și o bufniță au fost aduși să scape Bucureștiul de ciori și porumbei. Experiment de 500.000 de lei
Primăria a căutat apoi o firmă care să realizeze un studiu pentru a scăpa de păsări. A pus în joc 500.000 de lei, dar specialiştii nu s au înghesuit.
Acum se aruncă în luptă o nouă armă. În copaci vor fi montate instalaţii de lumini colorate ca la discotecă orientate către cuiburile ciorilor. Doar că ideea vine un pic cam târziu.
Nicuşor Dan, primarul Capitalei: O să vedem dacă avem timp să facem asta până când ele vor pleca pentru că mai stau o saptamana, doua pana când pleacă si vor reveni in mai, iunie, iulie anul viitor.
Şi dacă păsările nu se sperie cu una cu două, localnicii sunt deja speriaţi.
Localnic-reporter: Nu mi se pare o idee bună. O să sperie cam pe toată lumea nu doar ciorile.
- De ce?
- Nu ştiu, de la luminile alea nu se potrivesc aici în ambientul ăsta.
Turist: Ciorile pot fi deranjante pentru oameni. Cred că este o idee bună şi că o să fie mai curat în parc.
Localnici-reporter: S-ar putea curăţa. Nu cred că soluţia sunt luminile disco ca să alunge ciorile.
- Ma deranjează. Ţipete si urlete.
- N-ar avea rost.
- Să le alunge sau nu?
- Nu.
- Să le lase aici în parc?
- Să le lase.
Ciorile şi au făcut cuib în parcul din faţa primăriei Capitalei de ani de zile.
Nicuşor Dan, primarul Capitalei-reporter: Ele pleacă dimineaţa si le văd că se întorc seara pentru că le văd de pe geamul biroului.
- Le vedeţi de la dvs?
- Le văd în special în momentul când vin, în jur de 6 seara. Vin toate de-o dată si se asează în copaci.
- Sunt multe?
- Da, da sunt mii. În momentul în care vin sunt mii.
Speicaliştii cred că nici această soluţie nu va funcţiona.
Dan Hulea, director Societatea Ornitologică Română: E nevoie ca aceste instrumente să fie folosite de către oameni care să fie acolo prezenti, frecvent pentru că dacă este o instalatie automatizată aceste ciori, fiind suficient de inteligente, pot să inteleagă că pericolul este de scurtă durată şi după aceea se adaptează, se acomodează şi problema nu se rezolvă.
Şi în alte zone din ţară autorităţile se luptă cu ciorile. Edilii din Suceava, Buzău şi Maramureş au pariat că sperie păsărie cu ultrasunete. La Timişoara, primăria a montat în copaci lampioane, iar la Ploieşti, edilul a închiriat un uliu care să gonească ciorile. Niciuna dintre soluţii nu a avut succes, păsările sunt la locul lor
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰