Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Primarul "Şpăguţă" a venit din vacanţă, direct la DNA. Mita uriaşă primită de la Iulian Dumitrescu

Primarul orașului Lehliu Gară şi-a încheiat vacanţa... la DNA. Supranumit "Şpăguţă" în cadrul stenogramelor din dosar, Iulian Iacomi a dat explicaţii legate de mita de un milion de lei pe care ar fi primit-o de la preşedintele Consiliului Judeţean Prahova. În schimbul banilor, edilul ar fi dat avize pentru construcţiile ce urmau să se ridice pe terenurile lui Iulian Dumitrescu. 

de Cristina Filip

la 02.08.2024 , 20:39

O misiune deloc uşoară. Procurorii DNA susţin că au probe solide împotriva primarului din Lehliu, aflat la al şaselea mandat. Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, i-ar fi cumpărat bunăvoinţa cu teancuri de bani. 

Potrivit procurorilor DNA - Iulian Iacomi - cunoscut printre apropiații lui Dumitrescu drept "şpăguţă" ar fi primit mită peste 250 de mii de euro. Pentru aceşti bani ar fi trebuit să aprobe construirea unei hale pe un teren al familiei președintelui Consiliului Judeţean Prahova.

Primarul "Şpăguţă", la DNA

Vezi și

Procurorii DNA susțin că o firmă controlată de Dumitrescu ar fi vândut în zonă 11 hectare de teren pentru peste 1,1 milioane de euro. Vânzarea s-ar fi parafat, susţin anchetatorii, abia după ce viitorii proprietari au primit garanţii că edilul din Lehliu le va da toate avizele pentru a ridica o fabrică în care să producă panouri termoizolante. Bunăvoinţa lui Iulian Iacomi era recompensată cu 30% din banii obţinuţi prin vânzarea lotului. 

Pe acelaşi subiect

Mesajele găsite de procurori în telefoanele lui Iulian Dumitrescu şi ale complicilor lui îl contrazic.

Manager firmă Iulian Dumitrescu: Ești prin oraș? Vrea Iacomi sa te vadă. Am făcut si primii pași pentru PUZ Lehliu. Îl aștept pe domnul primar

Apropiat Iulian Dumitrescu: Aha

Manager firmă Iulian Dumitrescu:  Şpăguţă!

Procurorii susţin că încă din 2021 primarul din Lehliu era pe statul de plată al lui Iulian Dumitrescu. Iar sutele de mii de euro i-ar fi revenit lui Iulian Iacomi în 50 de tranşe. În una dintre imaginile de la dosar apare o fotografie cu teancuri de bani care, potrivit discuţiilor dintre Dumitrescu şi angajata lui, urmau să ajungă în buzunarul edilului căruia îi spuneau Şpăguţă. 

Dumitrescu Iulian: Ai primit banii?

Manager firmă Iulian Dumitrescu: Mă apuc de numărat. 25.000 Lehliu 

Dumitrescu Iulian:  Ok

Iulian Iacomi e acuzat de luare de mită şi a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Surse din anchetă spun că procurorii au decis să-i pună sechestru pe cinci imobile. În declaraţia de avere are trecute trei terenuri, două case şi o maşină, dar 0 lei în conturi. 

La câteva minute după ce edilul din Lehliu a părăsit sediul DNA, a apărut şi şeful CJ Prahova. Procurorii DNA au la dosar zeci de documente care arată cum Iulian Dumitrescu își ținea evidenţa șpăgilor pe agendă sau fişiere excel. 

Pe 1 februarie, DNA l-a pus sub acuzare pe Iulian Dumitrescu pentru o mită record de peste 3 milioane de euro. E vorba tot de comisioane pentru contracte. 

Cristina Filip Like

Cred că profesia asta m-a ales pe mine înainte să o aleg eu pe ea. Nu întâmplător.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Evenimente » Primarul "Şpăguţă" a venit din vacanţă, direct la DNA. Mita uriaşă primită de la Iulian Dumitrescu