Antena Meniu Search
x

Video STENOGRAME. Omul de afaceri Cezar Verziu a inventat mita pe metrul pătrat, pentru un bloc lângă aeroport: "Cât îmi dai mie?"

Mita atinge un nou nivel: şantajul şi etajul. Un om de afaceri a fost arestat preventiv după ce procurorii l-au prins în flagrant cu o şpagă de 70 de mii de euro, primită în schimbul unui aviz de la Autoritatea Aeronautică Civilă. Bărbatul a promis unui dezvoltator, spun procurorii, că-l va ajuta să ridice un bloc-turn într-o zonă în care regimul de înălţime al construcţiilor este limitat pentru a nu afecta zborurile. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 04.07.2024 , 19:57

În una dintre cele mai râvnite zone din Capitală, un dezvoltator a vrut să dea lovitura cu un bloc de 15 etaje. Doar că avea nevoie de undă verde de la autorităţile aviatice. Avizul primit a fost, însă, doar pentru o construcţie mică. Pe acest teren trebuia să apară  blocul înalt de 80 de metri. lipit de Casa Presei şi la mai puţin de 2 km de aeroporul Băneasa. practic în raza culoarelor de zbor. 

A inventat mita pe metrul pătrat

În acest punct, a intervenit omul de afaceri Cezar Verziu. Potrivit procurorilor, acesta i-ar fi promis dezvoltatorului că obţine de la Autoritatea Aeronautică Civilă un aviz pentru construirea unei clădiri de aprape 80 de metri. Doar că asta va costa: câte 1.000 euro pt fiecare metru înălţime peste limita legală. În iunie anul trecut, a încasat şi prima şpagă: 33.500 euro. 

Vezi și

VERZIU IONUȚ-CEZAR, om de afaceri: Am o prietenă super veche, din copilărie, care, tot la fel, lucrează la ROMATSA, se știe cu ăștia, numai că prietena ei bună, care lucrează la AERONAUTICĂ, nu este în departament cu ăsta de la de avizări și cu NICOLAE STOICA și îmi spunea că a făcut el nu știu ce căcaturi cu autorizațiile, nu cu tine, și că sunt cercetați e mare panică la ei. 

Pe acelaşi subiect

DEZVOLTATOR: Păi, și ce facem?

VERZIU IONUȚ-CEZAR: Păi, nu. Noi o să obținem autorizația. 

PAVEL CRISTIAN-MARIUS: Rămâne aia cu 1.000 de euro pe metru, parcă aşa era, da?

VERZIU IONUŢ-CEZAR: Da! Da, da, da!

Tranşă de 70.000 de euro pentru semnarea avizului 

Timp de un an a încercat să ajungă la directorul instituţiei prin diverse persoane. N-a reuşit, spun procurorii, dar s-a întors la dezvoltator şi i-a cerut o nouă tranşă, de 70 de mii de euro, pentru semnarea garantată a avizului. 

PAVEL CRISTIAN-MARIUS: Ia zi!

VERZIU IONUȚ-CEZAR: 65 și cât îmi dai mie?

PAVEL CRISTIAN-MARIUS: Păi, tu să zici! Pe mine mă interesează totalul!

VERZIU IONUȚ-CEZAR: Nu știu!… 5.000 mă gândeam eu, nu știu.

PAVEL CRISTIAN-MARIUS: O.K.!

Între timp, povestea a ajuns pe masa procurorilor care au organizat un flagrant. Verziu a fost ridicat imediat după ce a luat mita. Procurorii anticorupţie merg acum şi pe altă pistă. Potrivit referatului de arestare, s-a început urmărirea in rem şi pentru alte presupuse şpăgi pretinse de conducerea Autorităţii, care ar fi tărăgănat în mod intenţionat obţinerea avizelor. Observator a încercat să obţină un punct de vedere din partea directorului, dar acesta nu a răspuns. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Vă faceţi de obicei o asigurare de călătorie când plecaţi în vacanţe?
Observator » Stiri economice » STENOGRAME. Omul de afaceri Cezar Verziu a inventat mita pe metrul pătrat, pentru un bloc lângă aeroport: "Cât îmi dai mie?"