Antena Meniu Search
x

Video Primele imagini cu momentul în care bebelușul din Suceava, care a murit după botez, este băgat în cristelniță

Au apărut primele imagini cu bebelușul din Suceava, care a murit la câteva ore după ce a fost botezat în cristelniță.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 02.02.2021, 13:47

Primele imagini cu momentul în care bebelușul din Suceava, care a murit după botez, este băgat în cristelniță Vezi și
  • Mai multe informații despre acest subiect, în această seară la Observator 19
  • Botezul a avut loc la biserica din cartierul Zamca, Suceava

Bebelușul avea doar 6 săptămâni și a intrat în stop cardiorespirator, la scurt timp după ce a fost scufundat de preot în cristelniță, într-o biserică din Suceava. El a fost dus la Terapie Intensivă, dar a murit duminică noaptea, în jurul orei 1. 

Bunica bebelușului a fost cea care a dat alarma, după ce a observat că micuțul nu avea pielea rozalie, așa cum ar fi trebuit, și nici nu respira bine la doar câteva momente după scufundarea tradițională în cristelniță. 

Medicul SMURD care a intervenit la caz, doctor Ionuț Bârsan, a declarat în exclusivitate pentru Observator că echipajul de urgență a ajuns la biserică în maximum trei minute de la apelul făcut la 112 și a început ventilația pe loc.

"În general, bebelușii fac stop respirator și abia apoi stop cardiac. După ventilație a început încet încet să respire, l-am intubat. Foarte multă apă am aspirat pe sonda de intubație, lichid aerat, rozaliu", a declarat medicul Ionuț Bârsan.

Lipsa de oxigen, cauza morţii

Dr. Dan Teodorovici, medic primar urgente spitalul Suceava: „Colegii din ATI au facut tot posibilul, dar decesul a survenit in cursul diminetii în jurul 6, probabil din cauza hipoxiei afectare multisistemică”.

Asta înseamnă că organismul fragil al prematurului a cedat din cauza lipsei de oxigen. Preotul a declarat că taina botezului a fost făcuta ca la carte.

Dosar penal şi anchetă internă

Poliţiştii au deschis acum dosar penal pentru ucidere din culpă, iar Patriarhia Româna a cerut Arhiepisopiei Sucevei şi Rădăuţilor o anchetă.

Mulţi oameni blamează ritualul botezului ortodox din aceasta cauză. Mulţi părinţi cer preotilor sa nu bage copilul complet in apa sfintita, ci doar sa il stropeasca pe crestet.

Copilul avea şase săptâmâni şi fusese născut prematur. Avocatul Poporului s-a autosesizat în urma tragediei.

În același timp, preotul a fost suspendat din activitate pe perioada anchetei.

Mesaj al Arhiepiscopiei Sucevei, după moartea bebelușului scufundat în cristelniță

Arhiepiscopia Sucevei a emis un comunicat, în care îşi exprimă durerea şi tristeţea despre trecerea în nefiinţă a "pruncului Iustin". De asemenea, Arhiepiscopia precizează că a luat deja legătura cu preotul slujitor și cu cei prezenți, pentru a stabili circumstanțele în care s-a petrecut această tragedie și a decide măsurile necesare.

"Am primit cu multă durere şi tristeţe în suflet vestea despre pruncul Iustin, de doar şase săptămâni, care a plecat mult prea devreme la Cer, să se alăture îngerilor, în dimineața zilei de 1 februarie 2021. Ziua care ar fi trebuit să fie una a bucuriei, a îmbrăcării pruncului Iustin în „haină luminoasă”, s-a preschimbat într-o zi a suferinței pentru părinții, nașii, familia şi comunitatea sa, care i-au așteptat cu nerăbdare venirea în lume. În acest moment de tulburare pentru toţi cei ce în loc de haine de sărbătoare vor îmbrăca haine cernite, inclusiv pentru preotul slujitor, ne este greu să înţelegem de ce Dumnezeu a îngăduit această încercare grea. Nu există cuvânt şi nici faptă care să şteargă lacrimile şi să aline acum inimile frânte ale părinţilor şi rudelor, însă le suntem alături în acest moment deosebit de greu şi ne rugăm cu stăruinţă Mult Milostivului Dumnezeu să îi întărească, să îi mângâie şi să tămăduiască această rană, împreună cu pruncul Iustin, care de acum îi va veghea din preajma tronului Părintelui ceresc", scrie Arhiepiscopia.

Reacția Patriarhiei în cazul bebelușului mort după slujba de botez

Manualul de practică liturgică îi învaţă încă de la seminar pe cei care vor să ajungă preoţi ca botezul se face prin afundare completă şi neaparat de trei ori, altfel, "NICI NU SE POATE NUMI BOTEZ".

Bebelusul trebuie preluat cu grijă maximă de către preot, care îi sprijină ceafa cu mâna stânga, iar după ce acesta inspiră, i se acoperă nările şi gura cu mâna dreaptă. Într-o fracţiune de secundă, copilul este afundat în cristelniţă de trei ori.

Și Patriarhia a intervenit în cazul bebelușului mort și a declarat prin Vasile Bănescu că modalitatea practicată este una sigură. 

Vasile Bănescu, Patriarhia Română: Această modalitate practicată corect exclude orice fel de accident în Taina Botezului care se oficiază de 2.000 de ani. Nu este vorba despre botez în sine, ci de posibile circumstanțe neprevăzute legate fie de copilaș, de starea lui ultrafragilă, fie de neaplicarea corectă a acestei tehnici de botezare. Preotul decide, într-adevăr, dacă îl afundă pe copilaș sau îl botează prin scufundare parțială în apa din cristelniță turnându-i pe cap cu căușul palmei, apă, de trei ori, în numele sfintei Treimi. Un laic nu poate decide cum administrează preotul tainele Botezului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Primele imagini cu momentul în care bebelușul din Suceava, care a murit după botez, este băgat în cristelniță