Antena Meniu Search
x

Primul protestatar ridicat in ianuarie 2012 din Piata Universitatii, daune de 500.000 euro

Primul protestatar ridicat de fortele de ordine si arestat dupa violentele petrecute in ianuarie 2012, in centrul Capitalei, cere statului daune de peste 500.000 de euro, dupa ce a fost gasit nevinovat

Protestatarul Mihai Capatana, in varsta de 24 de ani, a fost achitat de instanta pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice si a dat in judecata statul roman, prin Ministerul de Finante. Acesta cere 10.000 lei daune materiale si 500.000 de euro daune morale pentru perioada “arestului de 33 de zile”, anunta Mediafax.

Tanarul a fost ridicat de fortele de ordine pe data de 15 ianuarie 2012, in jurul orei 21:30. Atunci, era suspectat ca, impreuna cu mai multe persoane ar fi rasturnat jardinierele si cosurile de gunoi din zona intersectiei bulevardelor Dimitrie Cantemir si Marasesti, dupa care le-ar fi incendiat.

Capatana a fost dus la Politie, unde a fost amprentat, fotografiat si audiat, iar apoi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, in data de 16 ianuarie 2012. La 16 februarie 2012 s-a decis eliberarea lui. Probele anchetatorilor au fost inregistrarile video, plansele foto si declaratiile a trei martori care erau la aproximativ 50 de metri distanta si care au descris evenimentele si cum a fost retinut tanarul. Unul dintre martori l-a recunoscut fara ezitare pe Mihai Capatana din plansele foto, precizand ca acesta a participat la violente.

La 29 noiembrie 2012, Judecatoria Sectorului 4 a dispus achitarea lui Mihai Capatana pe motiv ca fapta nu a fost savarsita de el. Instanta a retinut in motivare ca declaratia martorului care l-a identificat pe Mihai Capatana ca fiind unul dintre cei care au participat la incendieri si violente a fost data cu rea-credinta. Judecatorul a explicat aceasta prin faptul ca martorul respectiv era la o distanta de 40-50 de metri, la fel ca ceilalti doi martori care nu i-au putut distinge fizionomia tanarului, iar in zona mai erau persoane cu haine similare cu ale lui Capatana si, in plus, protestatarii aveau fetele acoperite cu fulare. De asemenea, instanta a mentionat ca Mihai Capatana a ajuns la fata locului dupa ce tinerii agresivi incepusera distrugerile si incendierile.

In 16 mai, Mihai Capatana a dat in judecata statul roman, solicitand daune pentru zilele petrecute dupa gratii. "In urma acestei masuri care s-a luat impotriva mea, intreaga mea viata mi-a fost afectata in mod iremediabil, fiind supus la umilinte de nedescris, la tratamente injositoare, inchis in celula cu infractori de drept comun, toata aceasta experienta lasandu-mi amprente asupra psihicului, care nu se vor vindeca niciodata"

Protestele din ianuarie 2012 desfasurate in centrul Capitalei au inceput in 13 ianuarie, in semn de solidaritate cu Raed Arafat, atunci subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii, protagonist al unui conflict public cu presedintele Traian Basescu, pe tema reformelor din Sanatate. In timpul acestor evenimente au avut loc ciocniri intre manifestanti si fortele de ordine, soldate cu victime de ambele parti, dar si cu ranirea unor operatori si reporteri. Protestele au durat noua zile, insa confruntari violente intre manifestanti si jandarmi au avut loc in 14 si 15 ianuarie, fiind distruse magazine, semafoare, stalpi de iluminat.

Foto: Intact Images

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Primul protestatar ridicat in ianuarie 2012 din Piata Universitatii, daune de 500.000 euro