Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Procurorul general, reclamat de parlamentari la ministrul Justiției, Tudorel Toader

Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 îi cere ministrului Justiției, Tudorel Toader, să verifice activitatea procurorului general al României, Augustin Lazăr, după refuzul acestuia de a trimite la Comisie, dosarul privind scrutinul prezidențiale de acum opt ani.

de Redactia Observator

la 11.08.2017 , 15:14

Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 îi cere ministrului Justiției, Tudorel Toader, să verifice activitatea procurorului general al României, Augustin Lazăr, după refuzul acestuia de a trimite la Comisie, dosarul privind scrutinul prezidențiale de acum opt ani.

"Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 solicită ministrului Justiției, domnul Tudorel Toader, să uzeze de autoritatea sa pentru a debloca situația gravă apărută în urma refuzului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție  de a pune la dispoziția Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017.

Reamintim că Procurorul General al României, domnul Augustin Lazăr, a refuzat cererea Comisiei de anchetă prin adresa nr.1792/C/2017 din data 14.07.2017 interpretând în mod eronat prevederi din Codul de procedură penală, Constituție și decizii ale CCR. Comisia parlamentară de anchetă a revenit cu o nouă solicitare demontând juridic toate motivele invocate de acesta. De asemenea, în loc să  ”colaboreze în realizarea anchetei parlamentare” așa cum stabilește Decizia Curții Constituționale nr. 430/2017 la pct. 35, domnul Augustin Lazăr a emis 2 postări pe pagina de Facebook a Ministerului Public și un comunicat de presă în care își arogă atribuții ale Curții Constituționale încălcând două decizii ale acestei instituții, respectiv Decizia nr. 428/2017 și 430/2017. În plus, Procurorul General solicită CSM ca la rândul său să exercite atribuții care îi revin Curții Constituționale și să încalce  deciziile amintite mai sus. Comisia parlamentară a solicitat CSM să respingă solicitările domnului Augustin Lazăr, lucru care s-a și întâmplat, Consiliul Superior al Magistraturii respingând TOATE solicitările Procurorului General.

Articolul continuă după reclamă

Domnul Augustin Lazăr, în exercitarea funcției de procuror general, persistă în a refuza solicitarea Comisiei, încălcând:

Pe acelaşi subiect

-    principiul cooperării loiale dintre instituții;

-    principiul loialității față de Constituție;

-    Art. 1 alin.(5) din Constituţie: ”În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.”

-    Art. 61 alin.(1) din Constituţie: ”Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”

-    Art. 54 alin.(2) din Constituţie:”Cetăţenii cărora le sunt încredinţate funcţii publice, precum şi militarii, răspund de îndeplinirea cu credinţă a obligaţiilor ce le revin şi, în acest scop, vor depune jurământul cerut de lege”

-    Art. 131 alin.(1) din Constituţie: ”În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.”

-    Deciziile Curții Constiționale nr 411, 428 și 430/2017

Ținând cont de toate aceste aspecte și în situația în care se consideră că trebuie să se limiteze la rolul ministrului Justiției precis ”trasat  prin legile speciale care reglementează statutul magistraţilor şi organizarea judiciară”, rol enunțat chiar de către domnul Tudorel Toader în adresa nr. 4/60514/2017, înregistrată la Comisia specială de anchetă cu nr. 4C-30/51 din 04/08/2017, SOLICITĂM MINISTRULUI JUSTIȚIEI:

1.    Să inițieze ”in extremis” exercitarea unui control care să vizeze modul de îndeplinire de către domnul Augustin Lazăr  a atribuţiilor sale de serviciu, în calitate de Procuror General.

2.    Conform art.44 alin.(4) coroborat cu art.45 alin.(1), în calitate de titular al acțiunii disciplinare să sesizeze Inspecția Judiciară în legătură cu exercitarea  de către domnul Augustin Lazăr a funcției de Procuror General.

Reamintim că prin Adresa nr. 4/60514/2017, înregistrată la Comisia specială de anchetă cu nr. 4C-30/51 din 04/08/2017, ministrul Justiției ne-a precizat următoarele lucruri:

- Rolul Ministrul Justiției, sub autoritatea căruia își desfășoară activitatea procurorii potrivit art. 132 alin. (1) din Constituția României,  ”este trasat  prin legile speciale care reglementează statutul magistraților și organizarea judiciară” astfel:

1.    Ministrul Justiției  face propuneri de numire și revocare a funcțiilor de conducere  din cadrul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și parchetelor specializate  din cadrul acestei structuri (art. 54 alin. (1) din Legea nr.303/2004  privind statutul judecătorilor  și procurorilor).

2.    Ministrul Justiției  poate iniția exercitarea unor controale care să vizeze eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către procurori,  precum și  modul  în  care se desfășoară raporturile de serviciu cu justițiabilii   și  cu celelalte persoane implicate în lucrările de competenta parchetelor. Potrivit aceluiași text, controlul nu poate viza măsurile dispuse în cursul urmării penale și soluțiile adoptate.

- Fiecare   autoritate   are   obligația  exercitării    atribuțiilor    sale   în   acord   cu   deciziile   Curții Constituționale, în spiritul loialității față de principiile Constituției", se arată în comunicatul Comisiei, citat de Antena3.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Procurorul general, reclamat de parlamentari la ministrul Justiției, Tudorel Toader