Antena Meniu Search
x

Video Produsele româneşti, piese de muzeu: "Expoziţia relevează 50 de ani de istorie industrială. Multe dintre fabrici s-au retras de pe piaţă sau au dispărut"

Radiouri, ceasuri auto, telefoane de birou, televizoare, calculatoare de buzunar sau aparate muzicale, toate de dinainte de Revoluţie, sunt expuse acum la Palatul Culturii din Iaşi. Ce au în comun? Sunt produse în România, pe vremea când industria noastră încă funcţiona. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 30.05.2022, 16:51

Vezi și

O epocă de mult apusă, una în care la noi în ţară fabricile produceau aproape orice. Aceste produse autentice româneşti au ajuns acum, din păcate, piese de muzeu. 

Produsele româneşti, piese de muzeu

Alex Stoian, promotor expoziţie: Industria României a fost extraordinar de complexă, puţini ştiu acest lucru, şi pot să spun că de la ace cu gămălie până la avioane de pasageri.

Monica Nănescu, muzeograf: Expoziţia, aşadar, relevează 50 de ani de istorie industrială. Multe dintre fabrici s-au retras de pe piaţă sau au dispărut. Unele s-au orientat spre alte domenii economice care sunt generatoare de profit, iar fiecare şi-a găsit un alt drum. 

Pe acelaşi subiect

Televizoare, jucării, calculatoare de birou, radiouri şi multe alte produse făcute la noi în ţară până în anii 90' au putut fi admirate de vizitatori. 

Clara Mihociu, reporter Observator: Vedeta expoziţiei este această combină audio realizată în 1961. Este echivalentul unui mp3 dotat cu radio sau a unei mici părţi din telefonul mobil pe care îl folosim în zilele noastre. Este vedetă şi pentru că mai există foarte, foarte puţin. 

Doar o sută de exemplare de combine audio au fost fabricate la acea vreme, iar preţul era pe măsură: 8 mii de lei, aproape 10 salarii la momentul respectiv. Cei mai fascinaţi au fost elevii.

Reporter-copii: - Ştiţi ce sunt astea? Aţi mai văzut?

- Nu. Este pentru prima oară când le vedem.

- Aţi auzit de ele măcar?

- Am mai văzut când eram mai mică, dar nu am băgat de seamă, iar acum mi se pare foarte ciudat. Mi-au mai povestit bunicii, străbunicii.

Mamă şi băiat: - Este aparat de electromasaj. Uite, făcut înainte să mă nasc eu. Deja era bătrân.

- Îmi aduce aminte de copilărie şi mă bucur am posibilitatea să-i arăt copilului meu ceea ce, cu altă ocazie, nu avea cum să vadă şi să înţeleagă evoluţia până la urmă. 

Produsele vechi vor rămâne expuse la Palatul Culturii din Iaşi pe tot parcursul verii. Cei care vor să-şi aducă aminte de vremurile de altădată sau de obiectele din epoca de aur pot vizita expoziţia pentru doar 8 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Produsele româneşti, piese de muzeu: "Expoziţia relevează 50 de ani de istorie industrială. Multe dintre fabrici s-au retras de pe piaţă sau au dispărut"