Antena Meniu Search
x

Prof. dr. Alexandru Rafila: "Se întâmplă că această boală să debuteze că o gastroenterită"

Explozie de cazuri de coronavirus într-o singură zi: 8 pacienţi şi toţi din Bucureşti! Suntem doar la un pas de scenariul numărul 2 luat în calcul de autorităţi, cu 25 de cazuri. Medicul Alexandru Rafila, membru în comitetul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, a explicat la Observator cum ar putea evolua focarul de coronavirus în România.

de Redactia Observator

la 10.03.2020, 20:44

Vezi și

Explozie de cazuri de coronavirus într-o singură zi: 8 pacienţi şi toţi din Bucureşti! Suntem doar la un pas de scenariul numărul 2 luat în calcul de autorităţi, cu 25 de cazuri. Medicul Alexandru Rafila, membru în comitetul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, a explicat la Observator cum ar putea evolua cazurile de coronavirus în România.

Un poliţist pensionar, întors din Israel, şi-a contaminat mai multe rude: fiul, nepotul de trei ani şi nora nora însărcinată în şapte luni, care lucrează la Primăria Capitalei. Mai mult, bărbatul de 60 de ani care nu ştia că are virusul s-a plimbat prin Bucureşti două săptămâni, a lucrat în Orăşelul copiilor din sectorul 4 şi a împărţit peste 100 de mărţişoare colegelor dintr-un mall.

În ultimele cinci zile a fost internat la spitalul Ministerului de Interne, unde medici şi asistente l-au tratat fără protecţie. Astăzi, nu s-a închis doar clinica MAI, ci toată strada.

Despre cazul pacientului de la Spitalul de Urgență "Dimitrie Gerota" din București

- Nu discutăm de o creștere exponențială dar discutăm despre cel mai mare număr de cazuri noi într-o zi. România rămăsese cumva în urmă, în țările europene sunt sute de cazuri, era de așteptat să se întâmple același lucru. Am două comentarii - ancheta epidemiologică va stabili și gradul de risc, de transmitere a infecției. Dacă el (n.r. pacientul diagnosticat cu Covid-19 la Spitalul Gerota) a intrat în perioada în care ar fi putut să transmită boală, 24 - 48 de ore înainte de apariția simptomelor clinice, persoanele (n.r. cu care a intrat în contact) sunt mai puțin la risc. Cei care au intrat în contact la mai puțin de un metru sau cu suprafețe trebuie să fie primele identificate. Altfel, contacții vor fi monitorizați timp de 14 zile. Sperăm să nu avem un număr important de cazuri. Pe de altă parte nu sunt multe zile între momentul în care era infectat și s-a internat. Este o îngrijorare cu personalul medical de la Gerota, fiind internat pentru alt diagnostic măsurile de prevedere, mănuși, masca, au fost mai puțin utilizate în contact cu acest pacient. 

Cum ar putea evolua cazurile de coronavirus în România

- Nu există un model matematic, există scenarii care alocă României un model că în Germania sau că în Italia. În Germania, într-una dintre cele mai dezvoltate regiuni, sunt câteva sute de cazuri. Totuși, iar asta e de studiat, mortalitatea este foarte diferită procentual. În Italia e de 4% pentru că infecția s-a concentrat pe categoria vulnerabilă, de persoane în vârstă. Nu e vorba de o mutație, nu trebuie să ne gândim la asta în acest moment. În Germania mortalitatea e mai mică pentru că au fost afectate mai puțîn categoriile în vârstă, au fost mai protejate. Trebuie să ne gândim cum să protejăm persoanele vârstnice.

Ce se va întâmpla cu școlile / părinții?

- Noi am avut o discuție tehnică înainte Comitetului, cum să organizezi școlile, în sensul găsirii unor soluții pentru copiii care trebuie să rămână acasă. Nu e o problema simplă. [...] Cred că într-un fel sau altul trebuie să continue educația, să aibă teme, să răspundă la întrebări, nu trebuie să fie o perioadă pe care copilul să o piardă, nu e o vacanță, trebuie să înțeleagă și părinții și să nu le stimuleze dorința de a merge în locuri în care este aglomerat. OMS, în pandemia din 2009 - 2010, a făcut un studiu și a demonstrat că răspândirea după închiderea școlilor a fost mai mare. E bine să limitezi ieșirile, la plimbare, dar nu în zone aglomerate cum sunt mall-urile.

Despre simptomatologia nespecifică a coronavirusului

- Există o simptomatologie nespecifică. Se întâmplă că această boală să debuteze că o gastroenterită, cu diaree, și nu te gândești la infecția cu coronavirus. [...] Vreau să va spun că virusul se transmite pe cale aeriană, se elimină și pe cale fecală, dar nu este considerată o cale de transmitere. Rămânem la calea aeriană de transmitere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Prof. dr. Alexandru Rafila: "Se întâmplă că această boală să debuteze că o gastroenterită"