Antena Meniu Search
x

Video Proiectul istoric care a adus la aceeași masă România, Ungaria, Georgia și Azerbaidjan. Am putea deveni un hub energetic

Europa ar putea primi energie din Caucaz prin România printr-un cablu electric pe sub Marea Neagră. Guvernele României, Ungariei, Georgiei şi Azerbadjanului au parafat un acord istoric şi ambiţios care ne-ar putea trasnforma într-un hub de energie verde. La Bucureşti a venit şi Ursula von der Layen, preşedinta Comisiei Europene, iar invitatul-surpriză a fost şeful Guvernului de la Budapesta, Viktor Orban, aflat într-o vizită oficială în România după opt ani

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 17.12.2022, 19:27

Vezi și

Ca să mai şteargă din gustul amar al eşecului Schengen, preşedinta Comisiei Europene a ţinut să-şi exprime public, încă o dată, sprijinul pentru aderarea noastră la spaţiul de liberă circulaţie. 

Ursula von der Layen, președintele Comisiei Europene: Vă susţinem total pentru aderarea la Schengen! Vom găsi o soluţie cât mai curând.

Până atunci, se caută soluţii şi alternative la criza energetică. Cablul submarin pentru energie verde ar putea fi calea prin care România să devină un hub energetic vital.

Klaus Iohannis, președintele României: Este vorba despre un acord ambiţios care arată că putem să aducem împreună o contribuţie serioasă la întărirea securităţii energetice europene.

Pe acelaşi subiect

Cablul submarin din Georgia va fi gata în șase ani

Cu o lungime de aproape 1200 de km, cablul submarin va pleca de la azeri prin Georgia, va străbate fundul Mării Negre, apoi va trece prin România şi Ungaria.

Ursula von der Layen, președintele Comisiei Europene: Cablul de sub Marea Neagră ar putea transporta electricitate către vecinii noştri din Moldova şi Balcanii de Vest şi, desigur, către Ucraina. 

Poduri a încercat să reconstruiască şi premierul Ungariei, Viktor Orban, unul dintre actorii principali ai zilei. La începutul vizitei oficiale, a părut stângaci şi stânjenit în prezenţa liderilor europeni.

Bianca Iacob, reporter Observator: Când vorbesc interesele economice, declaraţiile belicoase nu se mai aud. Dupa 8 ani, premierul Ungariei Viktor Orban a revenit la București. A avut mai multe vizite neoficiale în Transilvania în ultimii ani, când a ţinut discursuri politice controversate care au stârnit reacţii diplomatice iritate. Astăzi de la Cotroceni, Orban a folosit un ton amical folosind chiar expresii precum "prietenii din România". 

Spăşit, Viktor Orban ne-a consolat pentru ratarea aderării la Spațiul Schengen

Viktor Orban, premierul Ungariei: Îmi felicit prietenii din România. Această dezvoltare justifică parteneriatul și intrarea României în Schengen, decizia în cadrul UE a fost greșită și ar trebui corectată.

Iar declaraţiile au urmat pe acelaşi ton de reîmprietenire cu Uniunea Europeană. 

Viktor Orban, premierul Ungariei: Vremurile importurilor de materii prime ieftine din Rusia s-a terminat.  Dacă aș fi mai tânăr aș spune că trebuie să fii rock and roll să faci un asemenea cablu.

În ultima vreme, Viktor Orban fusese marginalizat de liderii europeni din cauza apropierii de Rusia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Evenimente » Proiectul istoric care a adus la aceeași masă România, Ungaria, Georgia și Azerbaidjan. Am putea deveni un hub energetic