Viktor Orban susţine aderarea României la spaţiul Schengen: "Decizia JAI a fost greşită"
Liderii României, Ungariei, Georgiei și Azerbaidjanului s-au întâlnit, sâmbătă, în capitala României pentru a încheia un acord privind un conector subacvatic de energie electrică care ar putea deveni o nouă sursă de energie pentru Uniunea Europeană, pe fondul crizei energetice cauzate de războiul din Ucraina. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Viktor Orban au ajuns la București. Premierul Ungariei susţine că decizia JAI cu privire la aderarea României în spaţiul Schengen a fost greşită, precizând că ţara noastră ar trebui primită cât mai curând în zona de liberă circulaţie.
România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând, a spus sâmbătă la București premierul Ungariei, Viktor Orban. Decizia JAI a fost greşită și trebuie corectată, a afirmat acesta. „Am venit la București după 8 ani și văd o dezvoltare. Vreau să îmi felicit prietenii din România, această dezvoltare justifică parteneriatul și intrarea României în Schengen. Decizia a fost greșită în cadrul Uniunii Europene, ar trebui corectată, România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând. Vreau să vă asigur, să îmi asigur prietenii din România, că pot conta în acest subiect pe țara noastră”, a declarat Viktor Orban, conform Mediafax.
Acesta s-a referit și la situația actuală din Europa, pe care a descris-o „atât de confuză cum nu a fost niciodată de când ne amintim”: „Avem un război în vecinătate, avem o criză serioasă energetică, avem probleme cu prețurile și în același timp toate economiile europene se luptă cu inflația și liderii europeni au hotărât să se rupă de economia rusească. Asta în timp ce în Statele Unite avem o serie întreagă de măsuri luate pentru a proteja piața așa cum nu am mai văzut în trecut”.
Acord major în energie, semnat la Bucureşti
Acord major pentru energia verde semnat la Bucureşti. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că acordul între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi este un cadou pe termen lung între ţările semnatare. "Este vorba de un acord ambţios care arată că putem împreună să asigurăm o contribuţie valoroasă la întărirea securităţii energetice europene şi va contribui la o creştere durabilă a cooperării în regiune", a explicat Klaus Iohannis.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰