Antena Meniu Search
x

Video Propunerea MAI pentru cei care pică admiterea la Academia de Poliţie. Vor fi repartizaţi automat, fără concurs

Veste bună pentru cei care vor să se angajeze în Poliţie! Ministerul de Interne vrea să le dea o mână de ajutor celor care nu iau examenul de admiterea la Academie. Mai exact, există o propunere pentru candidaţii respinşi, aceea de a avea un loc asigurat la şcolile de poliţie. Iniţiativa vine pentru a elimina deficitul de personal, dar şi pentru a-i încuraja pe cei care îşi doresc să îmbrace uniforma. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 26.06.2024 , 14:38

Propunerea, care este deja în transparenţă decizională, apartţine ministerului Afacerilor Interne. Prin acest proiect se doreşte să se acopere deficitul de poliţişti, mai exact deficitul de agenţi, adică cei pe care vedem în fiecare zi, în stradă. Aşa cum sună textul, candidaţii pe un loc la Academia de Poliţie, dar care nu reuşesc să intre, pică sub linie, însă au medie de trecere, să poată fi repartizaţi automat şi fără concurs la şcolile de agenţi de poliţie sau la şcolile de subofiţeri. În acest fel, cei care s-au înscris la Academie, dar îşi doresc să devină poliţişti să aibă şansa să devină cel puţin agenţi. Ulterior, pe baza perfecţionării în profesie, să poată atinge şi etapele superioare. Proiectul urmează să fie analizat în comisiile de specialitate, iar dacă va primi undă verde, va deveni lege.

Tot mai mulţi poliţişti slabi în sistem

La Şcoala de Agenţi din Câmpina, la examenul de la începutul lunii iunie, din cei 3.000 de candidaţi înscrişi, doar 1300 au trecut de proba sportivă"Candidatii au dificultati la obstacolul nr. 6, saritura peste capra de gimnastica, asezata la 1.30 m, sunt probleme la fete! Trebuie sa fie constienti ca odata intrati aici, traseul este doar o treapta, trebuie sa se pregateasca continuu pentru aceasta meserie", spune Matei Bogdan, comisar şef de poliţie.

Vezi și

Sindicaliştii spun că baza restrânsă de selecţie face ca în sistem să intre oameni slab pregătiţi. Aşa se explică şi intervenţiile de cascadorii râsului în care sunt implicaţi mulţi poliţişti la început de carieră. "Tinerii se uita foarte atent la salarizare, la carieră si la termenii în care se pot pensiona. Să nu uitam că în acest moment, MAI nu are emis un ghid al carierei poliţistului. Să cunoaştem la început de carieră care poate fi posibila noastră evoluţie în funcţie de studiile pe care le avem", a declarat Vasile Zelca, preşedinte SNPPC.

În Poliţia Română sunt angajaţi acum aproximativ 63.000 de oameni. 50.000 de IGPR, 12.000 la Frontieră şi 1.000 la Imigrări.

Deficitul este însă de aproape 15.000 de oameni, adică 20% din totalul posturilor existente. Fix poliţişti care lipsesc de pe stradă, acolo unde este cea mai mare nevoie de ei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi ratat vreo vacanță din cauza întârzierii sau anulării unui zbor?
Observator » Evenimente » Propunerea MAI pentru cei care pică admiterea la Academia de Poliţie. Vor fi repartizaţi automat, fără concurs