Antena Meniu Search
x

Protest în faţa Ministerului Educaţiei! Zeci de persoane demonstrează contra rasismului la adresa copiilor romi

Peste 50 de persoane protestează, marţi, în faţa Ministerului Educaţiei, faţă de rasismul la adresa romilor din sistemul de învăţământ, după ce mai mulţi copii romi din orchestra Asociaţiei Matias din Jilava au fost acuzaţi de furt cu ocazia unui spectacol la Palatul Copiilor.

- Agerpres

Peste 50 de persoane protestează, marţi, în faţa Ministerului Educaţiei, faţă de rasismul la adresa romilor din sistemul de învăţământ, după ce mai mulţi copii romi din orchestra Asociaţiei Matias din Jilava au fost acuzaţi de furt cu ocazia unui spectacol la Palatul Copiilor.

'Încă un caz de discriminare în secolul 21 îşi spune cuvântul, cred că trebuie ca autorităţile centrale să ia o măsură în acest sens. Aşteptăm ca persoana care a comis o astfel de infracţiune să fie pedepsită sau, eventual, dată afară din sistemul de educaţie. Sistemul de educaţie nu trebuie să permită sau să mai permită ca astfel de cadre didactice să fie prezente în sistemul de educaţie naţională', a declarat, marţi, Dănuţ Dumitru, directorul pe Advocacy în cadrul Fundaţiei Roma Educational Fund Romania, prezent la protest.

El a precizat că există aproape zilnic situaţii de segregare în majoritatea şcolilor în mediul rural.

'Segregarea propriu-zisă înseamnă copii care nu sunt bine pregătiţi, şi în special romii sunt cei care sunt segregaţi, şi de fiecare dată ne întrebăm de ce nu sunt mai buni pe piaţa forţei de muncă', a spus Dănuţ Dumitru.

El a cerut ca Ministerul Educaţiei să facă o anchetă proprie pentru a vedea care a fost situaţia reală de la Palatul Copiilor şi să ia măsuri faţă de profesorul care i-a acuzat pe copii că au furat.

Cei prezenţi au afişat bannere cu mesaje antirasiste şi au scandat mesaje precum 'Romii, dacă sunt uniţi, îi doboară pe rasişti!', 'Afară din şcoală cu profesorii rasişti!' şi 'Jos rasismul!'.

Protestul este organizat de Federaţia Democrată a Romilor, la iniţiativa Centrului Rromilor 'Amare Rromentza', împreună cu Asociaţia Matias din Jilava şi cu Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România.

'Manifestaţia a pornit de la unul dintre cele mai recente cazuri de rasism anti-rom din învăţământ: copiii romi şi neromi din orchestra Asociaţiei Matias din Jilava au fost victimele rasismului în cadrul Concursului Naţional de Interpretare Instrumentală 'Marele Premiu' - ediţia a XXII-a organizat de Palatului Copiilor în perioada 12-15 iunie 2017. Membrii orchestrei copiilor romi şi părinţii acestora au fost acuzaţi, pe nedrept, de furt de către prof. Nicolae Antonescu, coordonatorul de concurs pentru şcolile/liceele de muzică, explicaţia acuzaţiei făcând referire directă la aparteneţa etnică a copiilor şi la costumele tradiţionale rome purtate de aceştia. Copiii romi şi părinţii lor au fost supuşi unor jigniri cu conţinut etnic, fiind singurii investigaţi în acest caz, dovedit a fi fost nefondat', se arată într-un comunicat al Centrului 'Amare Rromentza'.

Asociaţia Matias pregăteşte, sub îndrumarea unui avocat, petiţia pentru Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

'Solicităm ministrului Educaţiei emiterea unui ordin şi adoptarea unui plan naţional de prevenire şi combatere a rasismului din învăţământ. În acest sens, un memoriu va fi înaintat ministrului Educaţiei', se mai arată în comunicat.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Protest în faţa Ministerului Educaţiei! Zeci de persoane demonstrează contra rasismului la adresa copiilor romi