Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Protest inedit: de ce a alergat Cosmin 14 ore în jurul Guvernului. "Nu vreau să plece copiii mei din ţară!"

A alergat în jurul Guvernului 14 ore, în semn de protest faţă de măsurile Executivului privind IMM-urile. Este vorba despre un antreprenor buzoian care a sperat că, în acest fel, va atrage atenţia celor de la Palatul Victoria asupra efectelor negative pe care le va avea suprataxarea întreprinderilor mici și mijlocii din România.

de Redactia Observator

la 09.11.2023 , 08:39

"Sunt antreprenor, lucrez 14 ore pe zi, zilnic. Şi transpir, pentru că asta-i antreprenoriatul. Este singura variantă să îi facem pe domnii guvernanţi să conştientizeze că antreprenoriatul nu este o glumă. Şi nu putem să dăm o lege azi, mâine altă lege. Să retragem una din ele că au sărit oamenii. Nu! Asta este o lipsă de predictibilitate şi ne impactează pe termen lung. Eu nu vreau ca copiii mei să plece din ţară", spune Cosmin Răileanu, antreprenor.

Ce este un IMM

Alegerea unei forme de organizare pentru a desfăşura o afacere profitabilă este o problemă destul de des întâlnită pentru întreprinzătorii aflaţi la început de drum.

Vezi și

Costurile şi procedurile de înfiinţare, taxele şi impozitele aplicate fiecărei forme de organizare, limitarea răspunderii, declaraţiile şi alte documente pe care trebuie să le depună la Fisc, cerinţele şi condiţiile de natură contabilă, dar şi modalitatea cea mai lesne de lichidare şi dizolvare, toate acestea trebuie cântărite judicios înainte de a vedea ce forma juridică de organizare i se potriveşte şi îi convine cel mai mult întreprinzătorului.

Pe acelaşi subiect

Un IMM este o firmă care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

  • are un număr mediu anual de salariați mai mic de 250;
  • realizează o cifră de afaceri anuală de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deține active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situații financiare aprobate. 

Activele totale reprezintă totalitatea activelor imobilizate și circulante, cărora li se adaugă și cheltuielile în avans. Pentru încadrarea ca IMM se iau în calcul:

  • obligatoriu, plafonul privind numărul de salariați;
  • unul dintre plafoanele privind cifra de afaceri sau totalul activelor, la alegere.

În funcție de mărime, IMM-urile pot fi încadrate ca:

  • microîntreprinderi;
  • întreprinderi mici;
  • întreprinderi mijlocii.

Statutul de IMM poate fi schimbat în anumite condiții. Astfel, pentru a fi clasificat în continuare ca IMM trebuie să te asiguri că respecți OBLIGATORIU plafoanele referitoare la numărul mediu de salariați, precum și unul dintre cele referitoare la cifra de afaceri dintr-un an, sau pe cel referitor la bilanțul total. 

Pierderea statutului de IMM survine atunci când cele două plafoane sunt depășite pe parcursul a două exerciții financiare anuale consecutive. Desigur, tot în același mod te poți întoarce la încadrarea firmei ca IMM dacă pe parcursul a două exerciții financiare consecutive cobori din nou sub cele două plafoane referitoare la numărul de salariați și cifra de afaceri/bilanț.

Încadrarea unei firme ca IMM poate aduce multe beneficii, principalul obiectiv fiind atragerea de finanțări nerambursabile. Acordă atenție celor două plafoane și asigură-te că îndeplinești condițiile pentru păstrarea statutului de IMM.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Protest inedit: de ce a alergat Cosmin 14 ore în jurul Guvernului. "Nu vreau să plece copiii mei din ţară!"