Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Proteste anti-guvernamentale în București și alte orașe ale țării. În Piața Victoriei au fost 1600 de manifestanți

Mai multe manifestaţii sunt anunţate în mai multe oraşe din ţară şi străinătate, vizând ultimele schimbări ale Executivului pentru justiţie, pensii şi supraacciza la carburanţi.

de Redactia Observator

la 27.08.2017 , 23:09

Bucureștiul și alte orașe ale țării au fost scenele unor manifestații anti-guvernamentale. Protestatarii au ieșit în stradă pentru a contesta planurile guvernului privind justiția,  ”Pilonul II de pensii” şi ”supraacciza la carburanţi”. În Piața Victoriei au fost 1.600 de oameni.

Update ora 23.00: Protestul din Piața Victoriei s-a încheiat. Conform surselor oficiale, la momentul de vârf al manifestației anti-guvernamentale, au participat aproximativ 1600 de demonstranți.

Update ora 21.20: Numărul protestatarilor din Piața Victoriei a crescut la 1.600 de persoane 

Articolul continuă după reclamă

Circulaţia în zonă a fost deviată, Bulevardul Kiseleff şi sensul de mers către Calea Victoriei de pe Bulevardul Aviatorilor fiind restricţionate, transmite Agerpres.

Update ora 21.00: Protestatarii din Piața Victoriei au aprins lanternele telefoanelor mobile, așa cum s-a întâmplat și în timpul manifestațiilor anti-guvernamentale din iarnă.

UPDATE 20: 40 - În Piaţa Victoriei protestează în jur de 1.000 de persoane. Manifestanţii strigă lozinci antiguvernamentale.

Numărul protestatarilor adunaţi duminică seară în Piaţa Victoriei a ajuns la aproximativ 1.000. La ora 21.00, ei au cântat imnul naţional şi, aşa cum ceruseră organizatorii, au aprins LED-urile telefoanelor mobile. După ce au scandat împotriva PSD, a lui Liviu Dragnea şi a lui Călin Popescu Tăriceanu, la ora 21.00 manifestanţii au cântat imnul de stat.

De asemenea, conform apelurilor lansate în cursul zilei pe Facebook, ei au prins LEd-uriile telefoanelor mobile. După ce au intonat imnul, protestatarii au scandat îndelung "România fără PSD", la un moment dat fiind lansat şi îndemnul să plece în marş către sediul social-democraţilor.

Lumini au fost aprinse şi în celelalte oraşe în care au loc proteste - Cluj, Braşov, Iaşi. La Iaşi, în timpul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Unirii, a avut loc şi un incident. O persoană a fost evacuată de către jandarmi din Piaţa Unirii, după ce a intrat într-un conflict verbal cu cei prezenţi. Oamenii au început să huiduie, cerând ca forţele de ordine să intervină şi să-l evacueze pe cel care polemiza cu cei prezenţi.

UPDATE 20:30 La aceasă oră, în piaţă s-au adunat în jur de 500 de persoane.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe reţelele de socializare au fost create mai multe evenimente în mai multe oraşe din ţară. La Bucureşti, sunt cel puţin două evenimente. Organizatorii propun românilor ca la ora 21:00 să aprindă o lumină - LED-ul telefonului, lanterna.

Evenimente similare sunt anunţate în Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Făgăraş, Iaşi, Bacău, Galaţi, Constanţa, Craiova, dar şi la Milano, Munchen şi Zurich.

Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate, miercuri, de ministrul Tudorel Toader au determinat ieşirea în stradă a aproximativ două sute de persoane în Capitală în această săptămână.

Modificările vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor.

Aceste propuneri au provocat critici atât din partea preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi din partea CSM, DIICOT şi a Parchetului General, care au reclamat că nu au văcut proiectele de lege, acestea nefiind făcute publice pe site-ul ministerului.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.

Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui.

Totodată, modificările vizează că soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.  

O altă modificare semnificativă este că Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Evenimente » Proteste anti-guvernamentale în București și alte orașe ale țării. În Piața Victoriei au fost 1600 de manifestanți