Antena Meniu Search
x

Curs valutar

PROTESTE în Piaţa Victoriei, împotriva modificărilor la legile justiţiei anunţate de ministrul Tudorel Toader

Peste 100 de persoane s-au adunat miercuri seară în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de modificările la legile justiţiei anunţate de către ministrul Tudorel Toader.

de Redactia Observator

la 23.08.2017 , 23:48

Peste 500 de persoane s-au adunat miercuri seară în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de modificările la legile justiţiei anunţate de către ministrul Tudorel Toader.

Update ora 23:20: Protestul de miercuri seară, din Piaţa Victoriei, s-a încheiat, manifestanţii începând deja să plece.

Update ora 22:19: Traficul a fost blocat în Piaţa Victoriei, unde numărul protestatarilor a depăşit 600.

Articolul continuă după reclamă

Update ora 22.00: Numărul protestatarilor a crescut la 500. Demonstranţii au blocat circulaţia şi scandează sloganuri anti-guvernamentale şi anti-PSD.

Pe acelaşi subiect

Protestatarii scandează "PSD - ciuma roşie!", "Justiţie, nu corupţie!", "Nu vrem să fim o naţie de hoţi!" şi "Tudorel, nu uita!/La Jilava vei pleca!".

Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate miercuri de ministrul Tudorel Toader vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor. Aceste propuneri au provcat critici atât din partea preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi din partea CSM, DIICOT şi a Parchetului General, care au reclamat că nu au văcut proiectele de lege, acestea nefiind făcute publice pe site-ul ministerului.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.

Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui. 

Totodată, modificările vizează că soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.  

O altă modificare semnificativă este că Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Evenimente » PROTESTE în Piaţa Victoriei, împotriva modificărilor la legile justiţiei anunţate de ministrul Tudorel Toader