Antena Meniu Search
x

Video Raed Arafat, despre limitarea activității medicale în spitale: "Doar medicul decide. E un principiu cunoscut în medicina de dezastru"

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a venit cu clarificări în ceea ce privește ordinul care limitează activitatea în spitale, pentru mobilizarea resurselor în lupta cu pandemia de coronavirus. "Cine citește ordinul va înțelege. Este un ordin care permite prioritizarea fără a afecta pacientul", a declarat Raed Arafat. Secretarul de stat a precizat că doar medicul va decide dacă un pacient poate sau nu să fie amânat la o consultație sau o intervenție medicală, explicând că este un principiu cunoscut în medicina de dezastru.

de Redactia Observator

la 06.10.2021, 21:48

secretarul de stat Raed Arafat
Raed Arafat, secretat de stat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) - Guvernul României

Observator a transmis în direct declarațiile lui Raed Arafat, după ședința de Guvern de joi. Noi decizii a anunțat și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

- Hotărârea nu prevede nimic nou, doar prelungește vechea hotărâre. Măsurile de fapt sunt prevăzute în Legea 55. Noi nu legiferăm, ci doar stabilim măsurile care se implementează în Legea 55. Rămân aceleași incidențe care au fost.

Pe acelaşi subiect

- Mai vreau să clarific o situație în privința ordinului de limitare a activității medicale în spitale, în ceea ce privește cazurile cronice: ordinul nu închide spitale, nu închide serviciile ambulatorii care sunt deschise. Persoanele care au nevoie de investigații, care au probleme și au nevoie, să fie investigate.

- Ordinul pune o prioritizare între cazurile ce pot fi amânate și cazuri care au nevoie de resursă umană. Decizia dacă poate sau nu să fie amânat este a medicului, nu se face de către șeful spitalului. Doar medicul decide dacă un pacient poate fi amânat. Decât anestezistul să fie la o operație de hernie de disc, care poate să fie amânată, mai bine să fie la pacienții de COVID care pot intra în stop cardiac. E un principiu cunoscut la medicina de dezastru. Nu suntem nici prima nici ultima țară, este o măsură temporară într-un moment special.

- Prioritizarea există, noi nu spunem ca un pacient oncologic să nu fie operat. Dar un pacient care poate fi amânat, asta se poate face. Salvarea de vieți are prioritate și este un principiu în medicina de dezastru. Cine citește ordinul va înțelege. Este un ordin care permite prioritizarea fără a afecta pacientul.

- Dacă am respecta măsurile pe care le avem am putea să controlăm situația. Am văzut imagini din cluburi care țineau festivități cu dansuri, care nu respectau absolut nicio regulă. E iresponsabilitatea unora și așa am ajuns în această fază. Amenzile sunt o mică atenționare, că ei fac aceste sume într-o oră la petreceri de acest gen. Dacă s-ar respecta măsurile așa cum ele sunt, consider că o mare parte din ele vor putea opri creșterea. Problema e că o mare parte nu respectă aceste măsuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Raed Arafat, despre limitarea activității medicale în spitale: "Doar medicul decide. E un principiu cunoscut în medicina de dezastru"