Antena Meniu Search
x

Arafat îi îndeamnă pe români să-și acopere nasul și gura când ies din casă: "Puteți improviza!"

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, le transmite românilor să poarte măști medicale pentru a se proteja și a-i proteja și pe alții.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 05.04.2020, 16:47

- Hepta
  • Raed Arafat spune că putem improviza, dacă nu avem mască medicală.
  • Șeful DSU recomandă să ne acoperim nasul și gura când ieșim din casă.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, le transmite românilor să poarte măști medicale pentru a se proteja și a-i proteja și pe alții.

Șeful DSU ne recomandă, prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook, să purtăm măști medicale, "indiferent de cine ar râde de noi și cât de haios sau ciudat am arăta".

Iar în cazul în care nu avem măști medicale, Raed Arafat ne sfătuiește să improvizăm cu "orice altă formă de material". 

Mesajul lui Arafat vine în contextul în care deja în Iași, Maramureș și Galați s-a impus cetățenilor obligativitatea acoperirii gurii și nasului când ies din casă.

Redăm mai jos, integral, mesajul postat de șeful DSU pe Facebook:

Cand am vorbit la inceputul pandemiei despre purtarea mastii de persoanele din strada, idea generala pe plan mondial a fost ca acest lucru nu are rost si au existat explicatii pertinente de ce sa nu devina purtatul mastii o practica generala, aceasta fiind recomandata numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost si lipsa majora a mastilor si necesitatea in primul rand de a le asigura personalului medical.

Recent insa, luand in considerare modul de raspandire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autoritati pe plan international au inceput sa recomande purtatul mastii, sau a orice alta forma de material de protectie pentru nas si gura, oriunde mergem in spatiile publice, in mijloacele de transport in comun sau cand suntem la intalnire cu altii. Dovezile recente arata ca acest comportament poate reduce raspandirea virusului care cauzeaza COVID 19 in comunitate.

Este cunoscut faptul ca nu prea gasim masti simple in piata si faptul ca in cazul in care gasim preturile pot fi exorbitante. De aceea au inceput sa apara alternative ce pot fi realizate acasa de oricine ca sa le poarte cand iese din casa.

Va dura pana ne vom obisnui cu aceasta practica dar din ce vad si din informatiile pe care le avem, ar fi bine sa incepem sa aplicam aceasta practica cat de repede posibil, indiferent de cine ar rade de noi si cat de haios sau ciudat am arata.

Masurile luate pana acum de autoritatile din Romania au fost unele cu impact pozitiv, purtarea mastii sau a orice material care poate impiedica ca particolele care se raspandesc cand vorbim, tusim sau stranutam, sa ajunga la altii sau la noi si sa duca la raspandirea virusului, ar fi o masura suplimentara care sa vina in sprijinul celor care se lupta cu acest virus si in sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja si a proteja pe altii.

Aduceti-va aminte, nu este nevoie de masca medicala ca sa va protejati si sa protejati pe altii... puteti improviza!

Totodata daca faceti acest lucru si va confectionati o masca acasa, nu uitati sa o spalati zilnic cand va intoarceti acasa, si sa o calcati.

Nu uitati ca numain impreuna putem invinge acest virus!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi reciclat până acum ambalaje prin sistemul garanţie - returnare?

Observator » Evenimente » Arafat îi îndeamnă pe români să-și acopere nasul și gura când ies din casă: "Puteți improviza!"