Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Reacția Bisericii Ortodoxe Române, după ce Parlamentul European a cerut României să recunoască căsătoriile gay

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat, după ce Parlamentul European a cerut României recunoașterea căsătoriilor gay, că "poziția Bisericilor creștine, dar și a celorlalte culte religioase din România față de căsătorie, dar și față de parteneriatul civil, este una limpede și consacrată".

de Redactia Observator

la 14.09.2021 , 13:49

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române - Inquam Photos / Octav Ganea

"În sfera dreptului familiei, respectiv a căsătoriei, statele membre ale UE au și este firesc să aibă absolut totală independență de legiferare. Așadar nu cred că se poate (im)pune problema recunoașterii unor așa-zise căsătorii homosexuale în întreaga UE. Parteneriatul este diferit de căsătorie, fiind un surogat al acesteia. Poziția Bisericilor creștine, dar și a celorlalte culte religioase din România față de căsătorie (instituție civilă rezervată n a t u r a l de-a lungul istoriei exclusiv uniunii dintre un bărbat și o femeie), dar și față de parteneriatul civil, este una limpede și consacrată.

Parlamentul European cere legalizarea căsătoriilor şi parteneriatelor pentru persoanele de acelaşi sex în întreg blocul comunitar, deci inclusiv în România. Rezoluţia votată de europarlamentari prevede ca membrii comunităţii gay să poată să îşi exercite dreptul întemeierii unei familii şi de liberă circulaţie pe teritoriul UE.

Totodată, documentul îndeamnă toate țările UE să accepte ca părinți legali adulții menționați în certificatul de naștere al unui copil. Comisia europeană a subliniat că România, Ungaria şi Polonia ar putea primi sancţiuni pentru discriminarea persoanelor din comunitatea LGBTQ şi nerespectarea valorilor europene.

Articolul continuă după reclamă

„Uniunea Europeană ar trebui să elimine toate obstacolele cu care se confruntă persoanele LGBTIQ atunci când își exercită drepturile fundamentale, afirmă eurodeputații. Într-o rezoluție referitoare la drepturile persoanelor LGBTIQ în UE (adoptată cu 387 voturi pentru, 161 împotrivă și 123 abțineri), Parlamentul European subliniază că acești cetățeni ar trebui să își poată exercita pe deplin drepturile, inclusiv dreptul la liberă circulație, oriunde în Uniune”, arată un comunicat al Parlamentului European.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evenimente » Reacția Bisericii Ortodoxe Române, după ce Parlamentul European a cerut României să recunoască căsătoriile gay