Antena Meniu Search
x

Reacţia BOR după ce România este obligată de CEDO să recunoască familiile homosexuale: Parteneriatul civil legalizează concubinajul

Patriarhia Romană anunţă după decizia CEDO care obligă România să recunoască familiile homosexuale că dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum și legiferarea acestuia, întrucât parteneriatul civil legalizează concubinajul.

de Redactia Observator

la 23.05.2023, 16:48

Reacţia BOR după ce România este obligată de CEDO să recunoască familiile homosexuale: Parteneriatul civil legalizează concubinajul
Reacţia BOR după ce România este obligată de CEDO să recunoască familiile homosexuale: Parteneriatul civil legalizează concubinajul - Profimedia

Decizie istorică a Curţii Europene a Drepturilor Omului: România va fi obligată să recunoască mariajele între persoanele de acelaşi sex. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaştere şi protecţie legală pentru famiile lor. Curtea a declarat cu cinci voturi pentru şi două voturi împotrivă că a avut loc o încălcare a articolului 8 din Convenţie, care vizează dreptul la respectarea vieţii private şi de familie. România trebuie acum să adopte o formă juridică de recunoaştere a famiilor formate din persoane de acelaşi sex. 

Patriarhia Română, în consonanţă cu celelalte Biserici ortodoxe, dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, a reacţionat purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, spunând că din punct de vedere moral acesta reprezintă "un surogat" al căsătoriei şi "un element destructurant" al ordinii spirituale şi morale din societate.

Bănescu: Patriarhia Română dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil

"Patriarhia Română, în consonanţă cu celelalte Biserici ortodoxe, dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum şi legiferarea acestuia, întrucât el reprezintă nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituţie a căsătoriei, ci şi o reală subminare a asumării responsabilităţii integrale a celor doi soţi, precum şi sursa toxică (dovedită în alte societăţi) a destrămării importanţei şi autorităţii moral formatoare a familiei", precizează Bănescu, citat de Agerpres. 

Pe acelaşi subiect

Potrivit acestuia, în realitate, parteneriatul civil legalizează concubinajul, îi deresponsabilizează în timp pe cei doi parteneri în detrimentul mamei şi al copilului, deservind practic interesul major al acestuia, cadrul legal care protejează în mod optim "creşterea, educaţia şi instruirea copiilor" fiind considerat "doar familia naturală" (art. 48, al. 1 din Constituţia României).

Din punct de vedere moral, parteneriatul civil este, conform Patriarhiei, "un surogat al căsătoriei şi un element destructurant al ordinii spirituale şi morale din societate".

"Legalizarea parteneriatelor civile a devenit pretutindeni unde a fost acceptată primul pas spre legalizarea 'căsătoriei între persoanele de acelaşi sex', ea nefiind decât mijlocul prin care se poate ajunge la această 'căsătorie'. Acordarea unui statut legal 'cuplurilor' de acelaşi sex, prin legalizarea parteneriatelor civile, s-a dovedit a fi doar o şireată şi favorabilă mişcare politică spre acordarea 'dreptului' de a se căsători persoanelor care, prin natura opţiunilor sexuale libere, se situează totuşi în afara raţiunilor şi scopurilor fondatoare ale familiei naturale întemeiate pe căsătorie. Experienţa statelor care au legalizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex este grăitoare", subliniază purtătorul de cuvânt al BOR.

Vasile Bănescu accentuează că "domeniul dreptului familiei este însă 'strâns legat de tradiţiile culturale şi istorice ale fiecărei societăţi şi de concepţiile sale profunde', aşadar niciun text european sau internaţional nu poate obliga statele să creeze un statut particular pentru cei care coabitează, fie ei de sex diferit, fie de acelaşi sex". 

România, obligată de CEDO să recunoască familiile homosexuale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea Asociației Accept și a altor 14 persoane, împotriva statului român, privind încălcarea art. 8 din Convenția CEDO privind "dreptul la respectarea vieții private şi de familie" în cazul familiilor homosexuale. În Decizia nr. 580 din 20 iulie 2016 privind o inițiativă de revizuire a articolului 48 din Constituție, Curtea Constituțională a remarcat caracterul limitativ și exclusiv al definiției noțiunii de "familie" propuse - și anume, o uniune întemeiată pe o căsătorie liber consimțită între un bărbat și o femeie.

Potrivit unui studiu comandat de Asociația Accept în anul 2021 și realizat în rândul populației generale din România, 71% dintre respondenți au considerat că recunoașterea legală a căsătoriei civile pentru cuplurile de același sex nu ar avea niciun impact asupra vieții lor, iar 43% s-au declarat în favoarea recunoașterii legale a cuplurilor de același sex; un procent mai mare (56%) dintre cei chestionați, care aveau sub 34 de ani, s-au declarat în favoarea recunoașterii legale a cuplurilor de același sex, potrivit Mediafax. 

CEDO a decis cu cinci voturi pentru și două voturi împotrivă, că cererile depuse de Asociația Accept și a alte 14 persoane sunt admisibile și constată că a avut loc o încălcare a articolului 8 din Convenție, astfel că decide, în unanimitate, "constatarea unei încălcări a Convenției constituie în sine o satisfacție echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamanți". Una dintre familiile care solicită la CEDO reglementarea parteneriatului civil în România este formată din Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru. Alte 6 cupluri au spus că vor să rămână anonime.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Reacţia BOR după ce România este obligată de CEDO să recunoască familiile homosexuale: Parteneriatul civil legalizează concubinajul