Video Reacţia unui englez care vine pentru a doua oară de Crăciun în Maramureş. Ce ascundea în geantă: "E foarte bună"
În nordul ţării, petrecerea a început în pensiuni încă de dimineaţă. Turiştii nu au mai aşteptat moşul şi s-au aşezat în jurul meselor încărcate cu de toate. Cum nu e sărbătoare fără un pahar de palincă, atmosefra s-a destins imediat. Tradiţiile din Maramureş şi Bucovina au cucerit recent şi Capitala.
Ajunul Crăciunului i-a prins cu mesele pline pe turiştii din Bucovina. Au participat la tăiatul porcului în sunet de fanfară.
Turist: Este impresionant, gustul copilăriei, la noi în Banat se taie anual porcul, aşa a fost de când mă ştiu. Acum de când suntem plecaţi nu mai este tradiţia asta.
Turist: E ceva de nedescris, nu sunt cuvinte de spus, nişte momente pe care direct simţi tot corpul cum îţi vibrează la maximum.
Oaspeţii au primit şi colindători.
- Superstiţii în Ajunul Crăciunului. Ce să faci astăzi, înaintea sărbătorii Naşterii Domnului, ca să ai noroc...
- Copiii care duc tradiţia mai departe, colindând din casă în casă în preajma Crăciunului: "Bunicul îmi zicea,...
- Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun în Bucovina. Colindătorii au pornit deja pe uliţele satelor să vestească...
Filuță Cerlincă, gazda: Avem ciorbă de fazan, de prepeliţă, friptură la cuptor, în fiecare an venim cu ceva nou.
Mesele sunt întinse deja şi în Maramureş unde, potrivit tradiţiei, porcul se taie în Ajun. Şi se pregăteşte lângă hora încinsă, iar de pe mese nu poate lipsi horinca.
Tradiţiile românilor, cunoscute peste hotare
Vestea că romanii sunt primitori s-a dus demult hotare. Îmbrăcat în costum tradiţional, Daniell dă pentru al doilea an luminile Londrei pe tradiţiile din Maramureş.
Daniell, turist din Londra: Zona asta e foarte rurală, e foarte specială mai ales în perioada de Crăciun, tradiţia este ceva ce nu vedem în Anglia. Ce am în geantă? Aici am pălincă, e foarte bună mai ales pentru vremea rece.
În Mărginimea Sibiului, zăpada a lipsit, dar asta nu a răit din farmecul sărbătorii. Turiştii de la conac au făcut coadă la şorici.
Turist: Ne place foarte mult asistăm la tăierea porcului, e prima oară în viaţa mea când văd cum se taie porcul.
Tradiţii păstrate şi în Capitală
Nu doar in sate tradiţia colindatului se păstreaza, ci şi în Capitală.
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Nu suntem într-un sat maramureşean, suntem într-o comună de lângă Bucureşti unde un grup de colindători tradiţional păstrează în continuare bucuria Crăciunului şi-i bucură şi pe cei din jur.
Iustin, colindător: Noi colindăm din poartă-n poartă: şi la bogaţi, şi la săraci şi chiar când mergem la săraci, mai scoatem din traistă şi le dăm şi noi.
Colindătorii vor merge din casă în casă până pe 7 ianuarie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰