Antena Meniu Search
x

Video Copiii care duc tradiţia mai departe, colindând din casă în casă în preajma Crăciunului: "Bunicul îmi zicea, că e o legătură între cer şi pământ"

Suntem, poate, în cea mai frumoasă perioadă din an, iar colindatul este una dintre cele mai bine păstrate tradiţii de Crăciun. Aseară, copiii din Oradea au bătut din uşă-n uşă şi le-au cântat oamenilor colindele învăţate de la bunici. Într-un alt colţ de ţară, în Mioveni, sute de persoane, au pornit, alături de preoţi, din capătul oraşului şi până în centru. Un traseu care a adunat pe parcursul călătoriei şi mai mulţi colindători.

de Redactia Observator

la 24.12.2023, 10:31

Vezi și

Colindul înseamnă poveste pentru generaţiile viitoare. Printre cei care duc tradiţia mai departe i-am găsit şi pe Georgedy şi Zian, doi fraţi, care alături Elena şi Roger s-au pregătit pentru această seară magică. Îmbrăcați în haine tradiționale, cei mici au pornit la colindat, pe aleile dintre blocuri.

Localnic: A fost o surpriză tare plăcută. Ne-au plăcut foarte mult copiii. Mai ales că au venit şi în port popular. Ceea ce se întâmplă cin ce în ce mai rar. 

Au bătut din uşă în uşă, iar în fiecare apartament a răsunat colindele care vestesc Naşterea Domnului. După fiecare urare, cei patru copii au fost răsplătiţi de gazde.

Localnic: Surpriza a fost maximă. M-au încântat copiii. Mă bucur nespus de mult că totuşi să păstrează tradiţia. Că mai avem copii care sunt educaţi şi îndrumaţi să păstreze tradiţia cât mai mult.

Localnic: Mă bucur foarte mult că i-am văzut pe copii. Chiar mi-au făcut o bucurie foarte mare. Sunt minunați şi mă bucur că aceste tradiții încă se păstrează.

Nuci, fructe sau dulciuri au umplut trăistuţele celor mici.

Colindător: Fiind o tradiţie din moş strămoş, este foarte important să-i familizăm cu acest obicei românesc şi pentru a duce mai departe tradiţia.

Colindător: Bunicul îmi zicea, că e o legătură între cer şi pământ. Că de aceea magii se duc după stea să-l găsească pe pruncul Iisus în iesle. 

Într-un alt colţ de ţară, în Mioveni, preoţii au fost cei care au plecat la colindat. La scurt timp, oamenii li s-au alăturat şi au format o ceată de colindători.

Colindător: Am ieşit cu colindul pe stradă. Pentru că este un moment foarte potrivit să vestim naşterea domnului Iisus Hristos. Toţi cei care au vrut să fie alături de noi. Sunt sute de oameni care au pornit spre noi, spre catedrala orașului Mioveni. 

Cei care nu au putut să se alăture alaiului de colindători, au asistat cu entuziasm de pe margine. După ce au terminat de colindat oraşul, preoţii au continuat să cânte colinde în biserică, iar oamenii au mers acasă, unde s-au bucurat de o masă plină de bucate tradiţionale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Copiii care duc tradiţia mai departe, colindând din casă în casă în preajma Crăciunului: "Bunicul îmi zicea, că e o legătură între cer şi pământ"