Antena Meniu Search
x

Reacții după moartea actorului Ion Caramitru: "Ne-a fermecat pe scenă, ne-a încurajat în vremuri grele, ne-a ajutat să mergem înainte"

Actorul Ion Caramitru, unul dintre cei mai mari actori ai generaţiei sale, a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani duminică, la Spitalul Elias, din Capitală. "Nu mi-am închipuit niciodată despărţirea de Ion Caramitru. Era parte din intimitatea intelectuală şi afectivă a vieţii mele", a scris profesorul Ioan Stanomir pe Facebook, iar Ştefan Bănică Jr. a vorbit de "duminica neagră": "Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru! E prea mult…! I-am cunoscut, i-am admirat, am învăţat de la ei".

de Redactia Observator

la 05.09.2021, 22:30

Reacții după moartea actorului Ion Caramitru: "Ne-a fermecat pe scenă, ne-a încurajat în vremuri grele, ne-a ajutat să mergem înainte"
Reacții după moartea actorului Ion Caramitru: "Ne-a fermecat pe scenă, ne-a încurajat în vremuri grele, ne-a ajutat să mergem înainte" - Hepta

"Nu mi-am închipuit niciodată despărţirea de Ion Caramitru. Era parte din intimitatea intelectuală şi afectivă a vieţii mele", a scris profesorul Ioan Stanomir pe Facebook, iar Ştefan Bănică Jr. a vorbit de "duminica neagră": "Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru! E prea mult…! I-am cunoscut, i-am admirat, am învăţat de la ei".

"O duminică neagră! Azi ne-au părăsit două personalităţi uriaşe ale sportului şi teatrului românesc! Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru! E prea mult…! I-am cunoscut, i-am admirat, am învăţat de la ei. Dumnezeu sa-i odihnească!", a scris Ştefan Bănică Jr. 

Ioan Stanomir, profesor şi critic literar, a scris pe Facebook: "Nu mi-am închipuit niciodată despărţirea de Ion Caramitru. Era parte din intimitatea intelectuală şi afectivă a vieţii mele. De aceea  în acest necrolog voi suspenda moartea, pentru a-mi aminti de lumina vocii sale. Dumnezeu să îl odihnească în pace!". 

Erwin Şimşensohn, directorul Teatrului de Stat din Constanţa, a scris despre Ion Caramitru: "Actor, Regizor, Ministru, Preşedinte UNITER, Director Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti. Un lider puternic. Un prieten. Vă mulţumesc pentru tot, domnule Ion Caramitru! Fie amintirea sa binecuvântată! Condoleanţe Andrei şi întreaga familie!". 

Pe acelaşi subiect

Cezar Ouatu: "Mulţumesc Maestre #IonCaramitru! Dumnezeu să vă odihnească în pace! Cum din păcate am spus deja inclusiv la marele nostru român şi sportiv Ivan Patzaichin, #România devine aproape orfană de adevaratele valori într-o societate haotică dereglată total din punct de vedere cultural şi sportiv, iar pe o scară a valorilor pe plan naţional, suntem total daţi peste cap de ceva ani buni fără vreo speranţă într-o evoluţie imediată!". 

Opera Naţională Bucureşti l-a evocat pe Ion Caramitru, cel care şi-a pus amprenta şi în spaţiul liric românesc, mulţumindu-i pentru spectacolele pe care le-a montat pe această scenă.

"Mulţumim, maestre, pentru regia spectacolelor "Evgheni Oneghin" şi "Cavalleria Rusticana & Pagliacci" prezente în repertoriul actual al Operei Naţionale Bucureşti, şi pentru interpretarea memorabilă a rolului titular din "Peer Gynt"!", au scris reprezentanţii ONB pe Facebook. 

Mesajele politicenilor români, după moartea lui Caramitru

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a spus despre Ion Caramitru că a fost mentorul multor generaţii ale teatrului românesc, un om determinat care a pus bazele dezvoltării reale ale infrastructurii culturale.

"O zi neagră pentru România, o zi care a adus prea multe pierderi. Doi oameni de valoare aleasă au plecat prea repede dintre noi. Am avut şi avem de învăţat de la Pino Caramitru, cel care a fost mentorul multor generaţii ale teatrului românesc, un om cu o energie rară, care a fost vocea libertăţii din 1989, un om determinat care a pus bazele dezvoltării reale ale infrastructurii culturale. Drum lin, maestre!", a scris ministrul Culturii pe Facebook. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a afirmat, după moartea lui Ion Caramitru, că actorul a fost „o adevărată stea a scenei şi ecranului din România, un om devotat artei şi culturii, a fost pentru noi şi un simbol al primilor paşi pe care i-am făcut în democraţie”.

„Ion Caramitru, o adevărată stea a scenei şi ecranului din România, un om devotat artei şi culturii, a fost pentru noi şi un simbol al primilor paşi pe care i-am făcut în democraţie. Chipul şi vocea sa au dat speranţe şi curaj românilor care în decembrie 1989 se ridicau la luptă pentru libertate. Anii în care a condus Ministerul Culturii sunt printre cei mai buni pe care i-a avut acest domeniu în istoria ultimelor trei decenii. Ne-a fermecat pe scenă, ne-a încurajat în vremuri grele, ne-a ajutat să mergem înainte. A dat viaţă unora dintre cele mai mari personaje din teatru: de la Romeo la Cezar, de la Hamlet la Creon, publicul a simţit întotdeauna că niciun rol nu era prea mare pentru un astfel de actor”, a scris Ludovic Orban, duminică pe Facebook.

Premierul Florin Cîțu a transmis un mesaj după moartea actorului Ion Caramitru. O zi foarte tristă, odihnă veșnică, maestre, a spus Florin Cîțu.

„O zi foarte tristă! Marele actor Ion Caramitru a fost prezent în spațiul cultural până în ultima clipă. Perioada aceasta ar fi trebuit să ajungă la mai multe evenimente culturale. Nu a mai reușit. Odihnă veșnică, maestre!”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Reacții după moartea actorului Ion Caramitru: "Ne-a fermecat pe scenă, ne-a încurajat în vremuri grele, ne-a ajutat să mergem înainte"